Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Препарат для лікування Covid-19 може сприяти появі нових версій вірусу — вчені

Команда вчених Інституту Френсіса Кріка в Лондоні під час дослідження з’ясувала, що використання противірусних препаратів може сприяти еволюції Covid-19. Експеримент показав, що вірус може пережити лікування молнупіравіром і мутувати в нові версії.

Зазначається, що немає жодних доказів того, що молнупіравір спричинив небезпечніші варіанти Covid-19, але вчені заявили, що мутації збільшили генетичну різноманітність вірусу в дикій природі й надали більше можливостей для майбутньої еволюції.

Крім виявлення характерних мутацій у Covid-вірусах, вчені виявили, що вони були більш поширені в країнах, де використовували найбільше молнупіравіру, як-от Велика Британія, Австралія, США і Японія.

Зараз дивляться

Подальший аналіз показав, що характерні мутації частіше зустрічалися у вірусу Covid-19, взятого у літніх пацієнтів, які з більшою ймовірністю отримували лікування цим препаратом.

Як з’ясували вчені, хоча молнупіравір знижував рівень вірусу в перший тиждень, через два тижні рівень знову підвищувався. Це може статися, якщо препарат пригнічував вірус, але при цьому створював мутовані версії, які краще ухиляються від імунного захисту, припускають дослідники.

Зі свого боку, виробник молнупіравіру, компанія MSD, заявив, що препарат порушує реплікацію вірусу і зменшує його виділення, що, зі свого боку, знижує ризик передачі Covid-19.

Що ж стосується результатів дослідження, то, на думку компанії, автори не показали документальних доказів того, що мутації були пов’язані з поширенням вірусу від пацієнтів, які отримували молнупіравір.

За словами дослідників, отримані результати важливі для продовження оцінки ризиків і переваг молнупіравіру та інших розроблюваних препаратів, які діють аналогічним чином.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-09-26 08:53:10