Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ільїн день – історія та традиції свята

Ільїн день традиційно припадає на 2 серпня. Це церковне свято, присвячене пророку Іллі. Цього дня вшановують його пам’ять і згадують історію зі стародавніх рукописів. Традиції на це свято незмінні – пращури з покоління в покоління передають свої знання, і багато чого з цього дійшло і до наших днів. Саме час згадати про звичаї та історії.

Ільїн день: історія свята

Уперше згадки про пророка Іллю можна знайти в Старому Завіті: він жив приблизно за 900 років до Різдва Христового в Давньоізраїльському царстві. Він усіляко підтримував віру в єдиного Бога, за що був шанованою особою як серед християн та іудеїв, так і мусульман.

Біблія свідчить, що Бог послав Іллю до царя Ахава, щоб той попередив про страшний голод, якщо народ і далі поклонятиметься язичницьким богам. Після настання голоду пророк пішов у пустелю – вважається, що він вирушив на небеса живим за свої діяння і віру.

Ільїн день: традиції свята

Важлива дата символізує наближення зими – до неї щосили готуються в цей період. Наприклад, збирають урожай і роблять запаси на холодну пору. Як і в будь-яке церковне свято, працювати заборонено, а ось поласувати врожаєм – дуже хороша традиція.

На покарання заслуговують ті, хто вирішив попрацювати 2 серпня – змушували обміняти кінську збрую в найближчому шинку на алкоголь для спільного розпивання. Наші пращури вірили, що пастися худобі цього дня не можна – нібито, змії в полях перетворювалися на чортів. Риба повинна залишатися у водоймі – на рибалок може чекати нечиста сила.

Сам Ілля є покровителем мисливців і врожаю. Господині цього дня також пекли хліб із нового врожаю, щоб задобрити пророка.

2 липня власники імені Ілля відзначають свій День ангела. Саме час привітати близьких, показати всю свою любов і підняти настрій теплими словами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-02 08:44:46