Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Які воєнні злочини РФ найбільше запам’яталися українцям

Фото: Офіс генпрокурора

Найбільше українців вразили воєнні злочини російських солдатів на території Бучі (близько 63% громадян), про які стало відомо суспільству після звільнення тимчасово окупованих частин Київської області.

Про це свідчать результати соціального опитування Символи, події та особистості, які формують національну пам’ять про війну з Росією, проведеного у період з 23 до 30 березня 2023 року фондом Демократичні ініціативи ім. І. Кучеріва та Центром Разумкова.

Проте це не єдиний воєнний злочин окупантів, який жахнув українців. Серед них – удар по Драматичному театру в нині окупованому Маріуполі (близько 43%), де намагалися сховатися від збройної небезпеки діти та дорослі громадяни.

Від масового вбивства українських військовослужбовців в Оленівці Донецької області не можуть досі оговтатися близько 40% людей. Тоді стався вибух у приміщенні, в якому залишалися українські полонені.

Водночас громадяни досі шоковані розстрілами та пекельними тортурами в Ізюмі (близько 35,6% людей), про які пізніше стало відомо, коли воїни Збройних сил України звільнили Харківську область.

Серед інших воєнних злочинів – ракетні удари по житлових масивах Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Кривого Рогу та Краматорська, торговому центру в Кременчуці, масові викрадення дітей з ТОТ, обстріли Харкова та Чернігова, Миколаєва та Херсона, лікарень, шкіл, дитячих садків та евакуаційних транспортів.

Фото: Фонд Демократичні ініціативи ім. І. Кучеріва

Опитування проводилося методом особистого інтерв’ю (face-to-face) в усіх регіонах України, за винятком Криму, Донецької та Луганської областей, а у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – на підконтрольних Україні територіях.

Опитано 2 017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Ізюм, Війна в Україні, Воєнні злочини, Дніпро, Запоріжжя, Краматорськ, Кременчук, Кривий Ріг, Маріуполь, Миколаїв, Одеса, Опитування, Ракетні удари Росії, Харків, Херсон, Чернігів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-08 17:50:24