Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Прокурор МКС анонсував подальші клопотання про видачу ордерів на арешт

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має переконливі докази, які вказують на безпосередню відповідальність президента Росії Володимира Путіна за незаконну депортацію українських дітей з тимчасово захоплених окупантами територій України.

Про це заявив головний прокурор МКС Карім Хан.

За його словами, під час розслідування його Офіс зміг підтвердити випадки депортації щонайменше сотень дітей, вивезених з дитбудинків та інтернатів. Чимало з них, за інформацією слідства, були передані на усиновлення до Росії.

Зараз дивляться

Перед цим у РФ змінили законодавство з метою прискорити надання громадянства Росії, що полегшило їх усиновлення російськими сім’ями.

– На підставі доказів, зібраних і проаналізованих моїм Офісом у ході незалежних розслідувань, Палата попереднього провадження підтвердила, що існують достатні підстави вважати, що президент Путін і пані Львова-Бєлова несуть кримінальну відповідальність за незаконну депортацію і переміщення українських дітей з окупованих районів України до Російської Федерації всупереч статті 8(2)(a)(vii) і статті 8(2)(b)(viii) Римського статуту, – йдеться у заяві.

Карім Хан додав, що дії президента Росії, серед іншого, демонструють намір назавжди вивезти цих дітей з України. Хоча на момент депортації українські діти перебували під захистом Четвертої Женевської конвенції.

– Ми повинні забезпечити, щоб винні у скоєнні злочинів були притягнуті до відповідальності, а діти були повернуті до своїх родин і громад. Ми не можемо допустити, щоб з дітьми поводилися так, ніби вони є військовою здобиччю, – сказав Хан.

Він нагадав, що у травні минулого року, коли був у Бучі, визнав це місцем злочину, який охоплює складний і широкий спектр ймовірних міжнародних злочинів.

– Ми без вагань подаватимемо подальші клопотання про видачу ордерів на арешт, коли цього вимагатимуть докази, – додав головний прокурор МКС.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є омбудсменом РФ з прав дитини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Юрист-міжнародник розповів Фактам ICTV про п’ять наслідків для президента РФ через рішення Міжнародного кримінального суду.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-17 23:14:12