Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як підготуватись до вибуху на ЗАЕС: покрокова інструкція

Загроза вибуху на Запорізькій атомній станції зависла над Україною та світом. Все це – через дії армії Росії, яка захопила її, яка планує сценарій терористичного акту з радіаційним забрудненням.

Фахівці запевняють, що в разі вибуху на ЗАЕС, найперше правило – слухати вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях. Крім цього, потрібно залишатись у приміщенні, знайти укриття або підвал та чекати наступних вказівок. Як підготуватись до вибуху на ЗАЕС: що має обов’язково бути вдома –  читайте в матеріалі.

Як підготуватись до вибуху на ЗАЕС: список ліків

За словами ендокринолога Ілони Ханько, щоб не сталося на ЗАЕС, йодна профілактика, про яку так активно говорять у соцмережах, не потрібна. Краще купити алюмінієво-антацидні сорбенти, маску, альгінати.

Чому не потрібно приймати йод, якщо станеться вибух на ЗАЕС

За словами лікаря, йод потрібен для захисту щитоподібної залози, для того, щоб ми дали їй стабільний йод, з якого вона утворюватиме гормони, і їй не потрібно було захоплювати ці радіоактивні частини, які можуть зруйнувати саму функцію щитоподібної залози, її активну діяльність.

Радіоактивний йод на самій ЗАЕС вже не виділяється, тому що він утворюється реакторами, енергоблоками, які працюють.

Останній енергоблок був зупинений у вересні 2022 року, тому вже більш ніж 9 місяців він не є чинним. Тому активного радіоактивного йоду там немає. А отже, і йод поки не потрібен.

Як підготуватись до вибуху на ЗАЕС: їжа, запаси води, одяг

При ядерній загрозі, згідно з рекомендаціями Центру громадського здоров’я, в першу чергу потрібно підготувати питну воду та харчі. Для цього зробіть кількаденний запас води у герметичних місткостях. Продукти загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу.

З одягу підготуйте змінку, респіратор, плащ, гумові чоботи та рукавички. Крім цього потрібна ватно-марлева пов’язка для захисту органів дихання.

Воду, яку ви запасли, потрібно вживати до тих пір, поки не отримаєте інформації з офіційних джерел, що водопровідна вода безпечна. Важливо, що кип’ятіння води не позбавить її радіації.

Запасіться їжею в герметичній упаковці. Саме вона є безпечною для вживання. Крім цього можна купити консерви чи законсервовані продукти.

Їжа у холодильнику також безпечна. Перед відкриттям герметичного пакування на продуктах потрібно протерти вологим рушником або серветкою всю його поверхню. Те ж необхідно зробити з ножами, вилками та ложками, яким ви збираєтеся користуватися.

Крім цього підготуйте засоби гігієни: 

  • мило;
  • антисептики;
  • серветки;
  • медичний спирт тощо.

Після цього виберіть у своїй квартирі чи будинку приміщення, в якому немає вікон та кватирок. Наприклад, комору, ванну кімнату, підвал і т.д. При вибуху на ядерному об’єкті, перш за все, необхідно покинути вулицю і закритися в приміщенні.

До моменту евакуації ви повинні у кімнаті із найнеобхіднішими речами та продуктами. Не виходьте на вулицю, не відчиняйте вікна чи двері у своєму будинку без необхідності. Крім цього, радіоактивний пил осідає на всі поверхні. Тому тримайтеся подалі ручок, картин, стін, підвіконь і т.д.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-27 19:06:04