Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Це не Будапештський меморандум: Зеленський пояснив особливість отриманих гарантій безпеки для України

Найголовнішими результатами для України після дводенного саміту НАТО стали безпекові гарантії від держав-членів Альянсу, які будуть ратифіковані в парламентах держав-партнерів.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками другого дня НАТО у Вільнюсі.

Він одразу обмовився, що не зможе озвучити усі подробиці щодо результатів саміту Альянсу.

– Що ми отримали від саміту? Ми отримали великий позитив, отримали об’єднання і лідери підтримали Україну. Отримали недвозначність щодо того, що Україна буде в НАТО. Говорячи, коли це буде, впевнений я, що згідно з тою підтримкою лідерів, згідно з виступами лідерів на кожному засіданні Україна-НАТО, ми отримали від трьох десятків держави потужну підтримку. Я вважаю, що ми будемо в НАТО, щойно безпекова ситуація буде стабілізована.

Якщо простою мовою, в той момент, коли закінчиться війна – Україну точно запросять в НАТО і Україна точно стане членом Союзу. Я сьогодні жодної іншої думки не чув, – сказав президент Зеленський.

Президент України наголосив, що у підсумковому тексті декларації саміту НАТО були слова про безпекові умови.

Він додав, що сьогодні, хоч і не усі деталі могли бути обговорені щодо того, коли Україна стане членом Альянсу, але є однозначність щодо того, коли українська держава буде в НАТО.

– Ніхто не буде в членством в НАТО торгувати з будь-ким. Це буде реальне політичне рішення, яке засноване на безпековій ситуації в Україні. Я не знаю, чи всі відверті зі мною до кінця, і чи все правдиво. Але ми віримо партнерам, оскільки ми маємо жити з вірою в союзників, які сьогодні нам допомагають перемогти в цій війні, – сказав глава української держави.

Володимир Зеленський нагадав, що Україна за підсумками саміту отримала “оборонні підтвердження”.

– Останнє, що призвело до логічної точки в нашій зустрічі, це гарантії безпеки. Це декларація щодо гарантій безпеки в Україні, що дуже важливо. В цій декларації, якщо ви звернете увагу, ми зберегли дуже важливий момент: це те, що там прописано, що це гарантії безпеки на шляху України в НАТО. Я дуже радий, що ми це не втратили, – сказав він.

Крім того, Володимир Зеленський каже, що союз із гарантій безпеки для України є дуже серйозною підтримкою, яка буде ратифікована в парламентах усіх країн-підписантів, тому некоректно було б порівнювати ці гарантії безпеки з Будапештським меморандумом.

– У гарантіях безпеки будуть прописані конкретні кроки країн-підписантів у разі нової агресії на адресу України. Пакет – про підтримку України, про недопущення нової агресії, про посилення українських сил, про посилення фінансових структур і кібербезпеки. Також туди входить політика застосування санкцій, – сказав президент.

Він наголосив, що підписанти-декларації будуть погоджувати двосторонні безпекові умови з Україною, тобто домовленності між Україною та США, Україною та Німеччиною, Україною та Японією тощо.

Президент каже, що хоч держави-члени НАТО запевнили його про подальшу підтримку України, багато чого залежить від того, що буде на полі бою.

– Це дуже важливо не тільки для підтримки союзниками нас, це потрібно і для нас з вами, щоб ми знали, до чого ми йдемо, що ми йдемо до перемоги і відновлення нашої територіальної цілісності. Ми не можемо просто стояти на місці і розраховувати, що десятиліття нас хтось буде підтримувати, – сказав він.

Зокрема, важливим глава держави назвав й те, що детально були обговорені аспекти щодо того, що може уповільнювати чи пришвидшувати ситуацію на полі бою, а військова підтримка українських Збройних сил не буде зменшуватись, “принаймні, так сказали партнери”, додав Зеленський.

Також глава держави наголосив, що Україна не погодиться на заморожений конфлікт.

– Ми хочемо повернути нашу землю, повернути безпеку на нашу територію, повернути людей, які вимушено виїхали за територію нашої країни і покарати всіх винних – це перемога. Заморожений конфлікт – це не перемога, – сказав він.

Україна не погодиться і на обмін будь-якого статусу на українські території, “навіть якщо це буде одне село, в якому живе одна людина”, сказав президент і запевнив, що партнери по НАТО знають позицію офіційного Києва.

Фото: Максим Ільченко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-12 19:23:23