Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Пілоти вже планують, як будуть нищити ворога на F-16: інтерв’ю з Юрієм Ігнатом

Завдання було протистояти російській авіації у небі, здійснювати винищувальне прикриття і сковувати їхні дії, змушувати маневрувати. Наші героїчні пілоти, знаючи, наскільки слабші вони технологічно, та й у кількісному плані (за кількістю літаків, – Ред.) у 5-6 разів поступалися росіянам, все одно йшли їм у лоб, відтісняли в зону ураження нашої ППО. А ППО їх гідно зустрічала і збивала. Тому результат був досягнутий завдяки спільним діям і авіації, і наземних Сил оборони, і зенітних ракетних систем.

Коли ми подивилися, що почали петиції писати “дайте нарешті Привиду Києва Героя”, довелося вже зізнатися, що це збірний образ усіх пілотів 40 бригади тактичної авіації. Саме вони є захисниками Києва. Що це усі “привиди”, усі як одне ціле.

Ми ж не можемо як Росія фейками здобувати. Тому народу потрібні герої, це зрозуміло. Але все ж вони в нас усі герої.

– Щодо протидії російським атакам восени. Наскільки посилилася наша протиповітряна оборона в порівнянні з початком минулого опалювального сезону?

– Вона посилилася, звичайно. У вересні минулого року пішли перші атаки – по Харківській ТЕЦ 11 вересня. Я датую це як початок масованих ударів по нашій енергетичній інфраструктурі. Вже в жовтні почали працювати NASAMS та IRIS-T – по одному дивізіону.

Вони дуже допомогли, ми тоді публікували, що 100% результат дають ці системи, треба їх більше. І з того часу їх стає все більше. Ми маємо вже не один дивізіон IRIS-T та NASAMS, і навіть уже не один дивізіон Patriot.

Плюс SAMP/T – він уже працює, про це навіть написав посол Франції. Ми посилюємося установками Crotale, Gepard – це ППО Сухопутних військ. Системи Aspide та багато-багато інших, про які менше чути.

Плюс нарощуються мобільні вогневі групи. Вони будуть нарощуватися і надалі, тому що велика територія. Долітають російські ракети аж до західних кордонів, користуючись тими маршрутами, де ворог володіє інформацією, що немає в нас великих систем ППО середнього радіусу дії. Вони намагаються завдяки розвідці прокладати маршрути, якими більше ворожих ракет зможуть подолати нашу систему ППО, розташовану по всій території держави.

ППО в нас розподілена так, щоб захищати передусім локально міста, об’єкти критичної інфраструктури, стратегічні державні об’єкти. Перекрити всю Україну ми не можемо великими системами ППО, а перекриваємо і мобільними вогневими групами, і винищувальною авіацією. Саме тому нам потрібен F-16, який зможе це робити на 100% ефективніше, аніж зараз це роблять радянські винищувачі.

ППО, з одного боку, посилена західними системами. А з іншого – ми щоразу втрачаємо ресурс наших радянських систем С-300, Бук-М1, які продовжують залишатися основою нашої ППО. Плюс ще є радянські комплекси С-125.

Тому тут посилюємся, там втрачаємо. Так і повинно бути зрештою, тому що ми переходимо на західні системи.

Якщо в загальному брати – ми посилюємося західними системами. І завдяки цьому зможемо дати гідну відсіч ворогу, який не має вже того стратегічного запасу ракет, але нарощує виробництво дронів.

– А скільки ще засобів ППО нам потрібно, щоб повністю убезпечити хоча б енергосистему від терористичних атак РФ?

– Це питання, на яке немає відповіді. Нам потрібно багато систем. Потрібно замінити весь радянський парк ППО на західний. Тому що все для Бук і С-300 ми шукаємо в країн-партнерів. Ми не можемо у Росії брати. Ми тисячі ракет використовуємо і використали протягом цієї війни. Немає невичерпних запасів.

Тому нам потрібно доволі таки багато систем: це десятки дивізіонів різних типів, різних виробників, про які я говорив.

Кожен комплекс виконує свої завдання. Patriot наразі використовується в основному для знищення балістичних цілей і плюс деяких російських літаків, які літали недалеко від кордону. Він великого радіусу дії.

IRIS-T та NASAMS – вважаються середнього радіусу дії. Є ще засоби ППО малого радіусу, їх раціонально застосовувати проти дронів-камікадзе.

– Чи отримаємо ми додаткові засоби ППО до початку опалювального сезону?

– Це питання радше до тих, хто нас має цим забезпечити.

Німеччина, наприклад, планує нам передати ще чотири комплекси IRIS-T. Їх будуть передавати поетапно. Вони профінансували, і в цей пакет на €2,7 млрд входять чотири системи IRIS-T. Як їхнє виробництво буде справлятися, виготовляти нові системи та однойменні ракети до них, так і будемо їх отримувати.

Якісь (види систем ППО, – Ред.) через місяць, якісь через три, якісь наприкінці року. Одразу все обіцяне не зможуть нам партнери надати. Воно надходить поетапно.

Фото: Facebook Юрія Ігната

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-06 10:00:58