Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

на що здатні британські ракети Storm Shadow

Британські ракети Storm Shadow з дальністю польоту щонайменше 300 км здатні змінити ситуацію на фронті. Військові кажуть, що їх можна підвішувати під фюзеляж або крила ударних літаків, наприклад, МіГ-29. Які переваги отримають Повітряні сили ЗСУ, чи справді ці ракети допоможуть підірвати боєздатність РФ – журналісти Фактів тижня розбиралися разом з експертами.

Перші Storm Shadow – вже в Україні. Новина викликала паніку у кремлівських пропагандистів, вони почали малювати карти прильотів в російські регіони, до яких приписали навіть Білорусь.

Крилата ракета франко-британського виробництва класу повітря-земля здатна вражати навіть добре захищені цілі, адже летить на дуже низькій висоті і відтак лишається непоміченою для ППО ворога.

– Її скидають з більш-менш значної висоти. Після цього вона різко спускається до висоти 30-40 м. Вона летить з огинанням рельєфу місцевості, – пояснює експерт з авіації Валерій Романенко.

Програмується Storm Shadow ще на землі перед вильотом, в її пам’ять закладають маршрут, а також супутникові знімки поверхні, над якою летітиме – так звані еталонні зображення. З ними ракета звіряє те, що бачить шляхом сканування місцевості.

– Таким чином вона може орієнтуватися на місцевості з величезною точністю, – додає головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков.

Також політ корегується навігаційною системою – ракета тримає зв’язок із супутниками.

– Отут показана система GPS. Це навігація, яка весь час коригує політ ракети, щоб вона летіла саме в тому напрямку, бо, розумієте, якщо вона маневрує між гірками, то десятки метрів – це дуже важливо, – розповідає Романенко.

Під час завершення місії – підключає додаткові можливості, які дають високоточний результат.

– На кінцевій ділянці перед атакою цілі там ще працює тепловізійна головка самонаведення. Ракета сканує простір, знаходить відповідну ціль, яка була закладена в її пам’яті, і з величезною точністю вражає саме цю ціль, – каже Катков.

Storm Shadow летить на швидкості під 1 000 км на годину. ЇЇ довжина – понад 5 м, вага – 1 300 кг, 450 з яких – фугасна бойова частина. І це, між іншим, вдвічі більше, ніж у базової версії американської ATACMS, які так сподівалися отримати наші військові. Але сила ураження не обмежується кількістю вибухівки, тут є інші секрети.

Вона тандемна, тобто спочатку є один боєзапас, котрий пробиває залізо чи бетон, а потім туди заходить інший боєзапас і руйнує усе навколо себе. Практично будь-які цілі ця ракета може піднімати на поверхню: аеродроми, скупчення літаків, живої сили, бронетехніки, залізничні вузли, – наголошує військовий аналітик Петро Черник.

Саме за такі властивості ракету прозвали “вбивцею бункерів”.

Окрім того, ця ракета дуже важка, тому нести її зможе не кожен літак. Головні претенденти – винищувач Су-27 і бомбардувальник Су-24. Авіаційний експерт Валерій Романенко вважає, що з місією впорається і МІГ-29, якщо підвісити під фюзеляж. Тобто літаків у нас вистачить.

Тому ключове питання: на яку відстань летить – 260, 300 чи 560 км, як вказує виробник.

– Є висока доля вірогідності, що до передання будь-якого далекобійного озброєння до України буде застосована, на мій погляд, вже неактуальна норма міжнародного права, домовленість джентльменська щодо нерозповсюдження ракетного озброєння з дальністю понад 300 км, – вважає Катков.

На те, що дальність ракети буде не меншою за 300 км, прозоро натякає наше Міноборони у Twitter. Проте експерти припускають, що насправді дальність може бути і 400 км, оскільки, враховуючи маневри з обходу рельєфу місцевості, ракетам знадобиться запас.

Тож куди зрештою долетять британські ракети і чи варто кремлівським посіпакам вже пакувати валізи?

Політичний радник Гельсінської комісії США Пол Массаро опублікував в мережі карту, на якій у зоні потенційного ураження – окуповані частини сходу і півдня, прикордонні райони РФ, а також значна частина Білорусі. Утім, українська сторона запевнила британську, застосує ракети лише в межах власних окупованих територій.

Ми добре розуміємо, що у глибину Кримського півострова тепер зможемо завдавати ударів практично по будь-якому об’єкту. А це видовжує плече вибивання передусім їхніх пунктів управління, складів з паливно-мастильними матеріалами, боєкомплекту – і взагалі усієї логістики як такої, – каже Черник.

А ще – аеродромів фронтової авіації, більшість з яких вдало розташувалася на відстані до 300 км.

Дамоклів меч нависає і над Кримським мостом. В інтернеті вже навіть меми з’явилися, мовляв, вони зі Storm Shadow створені одне для одного.

– Ці ракети відмінно працюють по мостах. Тандемна боєголовка дозволить знищувати не лише прольоти мосту, а й самі опори мосту. Тобто ракета пробиває дірку, туди влітає основний заряд і знищує опору мосту. Це набагато важливіше, ніж знищити проліт мосту, – пояснює Романенко.

Навіть із дальністю в 300 км ці ракети дозволять ЗСУ взяти під вогневий контроль всю тимчасово окуповану територію, через що вже почалася істерика у росіян.

Днями в окупованому Луганську пролунало щонайменше два вибухи, які кремлівські пропагандисти пов’язали саме з ракетами Storm Shadow, проте, як завжди, – без жодних доказів.

Та чи зможуть ці далекобійні ракети переломити хід війни і вигнати російські війська з України? Черник каже, що для цього ракет має бути багато – сотні одиниць.

– Нам не потрібно буде заїжджати в Крим на танках, ми просто зробимо операцію натівську, коли ворог змушений відступити через те, що він не може забезпечити логістику. Тобто знищити кораблі в портах, Керченський міст і Феодосійську паромну переправу. Все, – додає Романенко.

Все залежить від кількості ракет, які західні партнери нададуть нашим Збройним силам. Її поки не оголошують, проте головне, що політичне рішення щодо передачі далекобійної зброї ухвалене, а значить невдовзі до поставок можуть долучитися й інші союзники України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-17 15:25:28