Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лікар пояснив, яку шкоду організму може завдати передозування вітаміну D

Найчастіше шкідливі ефекти вітаміну D проявляються через його передозування. Особливо, коли люди “прописують” його собі самі, не порадившись з лікарем.

Здавалось би, чого даремно лікаря турбувати, адже вітамін D, який ще називають сонячним вітаміном, оскільки він виробляється в організмі в основному під дією сонячного світла, апріорі корисний.

Бо, по-перше, допомагає формувати та підтримувати міцність кісток; по-друге, регулює та покращує засвоєння кальцію; по-третє, підтримує здорову імунну систему.

Усе правильно, підтверджує лікарка-ендокринолог Діна Крилова.

Але… Трапляються випадки, коли прийом вітаміну D, може серйозно зашкодити здоров’ю.

Ендокринологиня називає наслідки, до яких може  призвести передозування.

– Оскільки вітамін D посилює всмоктування кальцію в шлунково-кишковому тракті, його надлишок може спричинити накопичення кальцію понад норму (гіперкальціємію), – застерігає Крилова.

Гіперкальціємія  викликає нудоту, блювання, слабкість, надмірне сечовипускання та спрагу. В деяких випадках навіть сплутаність свідомості.

Вітамін D у високих дозах може викликати проблеми з кістками і нирками. Утворення кальцієвих каменів у нирках – це не найтяжчий наслідок. Найгірший – важка ниркова недостатність.

Передозування може загрожувати і порушенням серцевого ритму.

У такому випадку треба терміново відмовитися від прийому синтетичного вітаміну D ще й обмежити вживання продуктів, як от, жирних видів риби, молока та сухих сніданків, які містять і кальцій, і цей вітамін.

Якщо ситуація загрозлива, особливо з серцем, треба терміново звернутися за медичною допомогою.

Якщо підтвердиться, що причина хворобливого стану – у передозуванні вітаміну D, лікар може призначити внутрішньовенне введення ліків, наприклад, кортикостероїдів або бісфосфонатів.

Але все ж краще не доводити до такої ситуації, а прийом будь-яких вітамінів узгоджувати з ендокринологом. Саме ці фахівці найбільш компетентні у питанні призначення вітамінів.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-27 16:54:54