Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Звільнення Вадима Пристайко – як це вплине на відносини України та Британії

Після звільнення українського посла Вадима Пристайка з посади у Великій Британії почались розмови як про те, хто стане наступником, так і про те, наскільки таке рішення президента України Володимира Зеленського було обґрунтованим.

Офіційно не називались причини для звільнення українського дипломата, але оглядачі вбачають зв’язок з рішенням українського президента звільнити Пристайка через його заяви, зроблені в рамках суперечки між урядовцями Британії та Володимиром Зеленським.

Разом із тим, можливим очільником дипломатичної місії України у Великій Британії може стати український посадовець, який до цього займав, хоч і високу посаду, але не в структурі Міністерства закордонних справ.

Про те, хто може стати наступником Пристайка на посаді посла, причини його звільнення та вплив цього рішення на відносини між офіційним Києвом та Лондоном – читайте на Фактах ICTV.

Чому був звільнений Пристайко

Рішення Володимира Зеленського від 21 липня про звільнення Вадима Пристайка з посади посла України у Великій Британії не мало додаткових пояснень, що, в принципі, і не передбачається.

В указі президента вказується, що Пристайко був звільнений одночасно з посади надзвичайного і повноважного посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії і з посади постійного представника при Міжнародній морській організації за сумісництвом.

Водночас британський журналіст The Guardian Патрік Вінтур пов’язує таке кадрове рішення з суперечкою Володимира Зеленського із британським міністром оборони Беном Воллесом щодо потреби у “більшій вдячності” за поставки військової техніки Україні з боку Заходу.

Тоді, в рамках суперечки, український лідер сказав, що Україна дуже вдячна Великій Британії та додав, що в його уряді “можуть вранці прокидатися і дякувати міністру особисто”. Слідом за цим надійшов коментар від Пристайка, який назвав це “нездоровим сарказмом”.

Низкою ЗМІ така поведінка українського була сприйнята як критика на адресу президента України. Втім згодом Вадим Пристайко заперечував таку точку зору на суперечку між Воллесом і Зеленським, хоч і не видалив своє повідомлення у Twitter, в якому писав про “нездоровий сарказм”.

Примітно, що після суперечки з главою української держави Бен Воллес оголосив, що йде з посади міністра оборони у Великій Британії.

У коментарі Суспільному джерела з оточення Вадима Пристайка повідомили, що для українського дипломата рішення про його звільнення було неочікуваним.

– Він (Вадим Пристайко, – Ред.) дізнався про рішення зранку, в машині, коли їхав в невелике британське містечко на відкриття вулиці імені Зеленського, — повідомили Суспільному.

Про те, чи пов’язане звільнення з критикою цитати Зеленського про Воллеса – команді посла не відомо, проте такий збіг називають “дивним”, додає український мовник.

Водночас Патрік Вінтур вказує, що критичні коментарі Пристайка в бік українського президента є “дуже незвичними” для дипломата такого рівня.

У коментарі NV неназваний високопоставлений представник Міністерства закордонних справ України заявив, що звільнення посла дійсно пов’язане із критикою на адресу президента України. За словами посадовця МЗС, до Пристайка з боку Офісу президента “була особиста неприязнь”, хоча “вголос це і не лунало”.

Водночас інше джерело NV вказує, що Пристайка “давно планували замінити” на посаді посла, оскільки очікувалось “більшої активності у роботі на цій посаді”.

Звільнення Пристайка та українсько-британські відносини

На думку журналіста Патріка Вінтура, паралельні кадрові рішення як в Україні щодо Пристайка, так і в Британії щодо Воллеса, свідчать про значні зміни у взаєминах між Києвом та Лондоном.

– Його звільнення разом із очікуваним відходом Воллеса з посади міністра оборони означає, що відбудуться значні зміни в ключовій частині осі Великобританія-Україна в критичний для наступу (ЗСУ, – Ред.) час, – пише журналіст.

Як пише Вінтур, Пристайко передбачав, що суперечка навколо “недостатньої вдячності” між Володимиром Зеленським та британським міністром Воллесом завдала шкоди британсько-українським відносинам. А рішення про звільнення Пристайка, на переконання Вінтура, призведе до значних змін у комунікації між Києвом та Лондоном.

Політолог Микола Давидюк в ефірі Radio NV каже, що Офіс президента робить “велику помилку”, звільняючи Пристайка.

– З точки зору держапарату, він зробив неправильно: президента не має права посол критикувати. Але з точки зору державності, він врятував відносини України і Британії, розкритикувавши президента, – каже він.

Про те, що Пристайко був “чудовим українським послом” у Британії повідомив і колишній британський прем’єр-міністр Борис Джонсон.

– Сумно прощатися з Пристайком, який був чудовим українським послом і другом для цієї країни, – написав він у Twitter.

При цьому Борис Джонсон сподівається, що звільнений посол незабаром з’явиться “в іншій ролі”.

Своєю чергою редактор британського телеканалу Sky News з питань безпеки та оборони Дебора Гейнс написала, що Пристайко був потужним і важливим на посаді очільника дипмісії у Сполученому Королівстві.

– Це дуже прикро, тому що посол України у Великій Британії був надзвичайно потужним і важливим прихильником зусиль України, спрямованих на отримання більшої кількості озброєнь…Його дуже поважають. Він був неймовірно ефективним як посол України, – зазначила вона.

Хто стане новим послом в Британії

Як пише українське видання NV із посиланням на джерела у Верховній Раді, амбасадором України у Великій Британії замість Вадима Пристайка може стати очільник Офісу Генпрокурора України Андрій Костін.

У Верховній Раді, за даними джерела видання, шириться інформація про те, що “можуть призначити (замість Пристайка, – Ред.) нашого генерального прокурора (Андрія Костіна, – Ред.)”.

Сам генпрокурор Андрій Костін не коментував публічно інформацію про можливе призначення на жодну з дипломатичних посад.

Що відомо про Пристайка

Вадим Пристайко є випускником Київського політехнічного інституту за спеціальністю інформаційні технології, але у 1994 році вирішив стати дипломатом.

Спочатку Пристайко був консулом в австралійському Сіднеї та працював в Управлінні з зовнішньої політики Адміністрації президента України. Згодом був тимчасовим повіреним у Канаді та заступником голови дипмісії у США.

У 2012 році Пристайко очолив посаду посла України в Канаді.

За каденції п’ятого президента України Петра Порошенка Пристайко був заступником глави МЗС та очолював місії України при НАТО.

Весною 2019 року Вадим Пристайко став радником Володимира Зеленського із зовнішньополітичних питань, а вже у серпні президент України призначив його очільником МЗС.

Главою зовнішньополітичного відомства Пристайко був до березня 2020 року, коли Кабінет міністрів Олексія Гончарука був відправлений у відставку, а в новому уряді за головування прем’єра Дениса Шмигаля МЗС очолив Дмитро Кулеба.

Пристайко почав працювати спочатку віцепрем’єром з євроатлантичної інтеграції, а вже у липні 2020 року президент призначив його послом України у Великій Британії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-22 00:40:10