Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

До Міжнародного суду ООН надійшов позов проти Ірану за збитий літак МАУ

Україна, Канада, Велика Британія та Швеція подали позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН через збиття літака МАУ у 2020 році, звинувачуючи Тегеран у порушенні Монреальської конвенціїї.

Про це йдеться у повідомленні суду 4 липня.

У заяві йдеться, що Іран порушив низку зобов’язань за Монреальською конвенцією, збивши 8 січня 2020 року літак Міжнародних авіаліній України рейсу PS752.

Ракета була випущена військовослужбовцями Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Усі 176 пасажирів та членів екіпажу, які перебували на борту літака, багато з яких були громадянами та резидентами держав-заявників, загинули в авіакатастрофі.

— На думку заявників, Іран не вжив усіх можливих заходів для запобігання незаконного та умисного вчинення злочину, включно зі знищенням рейсу PS752. Згодом також не зміг провести неупереджене, прозоре і справедливе кримінальне розслідування відповідно до міжнародного права, — йдеться у пресрелізі.

Літак Boeing 737−800 авіакомпанії МАУ рейсу Тегеран-Київ було збито вранці 8 січня 2020 року відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану. Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був “помилково” збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

У червні 2023 року стало відомо про плани України та ще трьох країн подати позов до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану за збиття літака рейсу PS752.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-05 15:14:25