Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Блогеру Шарію повідомили про нову підозру у держзраді

СБУ повідомила про нову підозру проросійському блогеру Анатолію Шарію, який допомагав ФСБ робити постановочні відео з допитів українських полонених.

За даними слідства, Шарій особисто підказував російській спецслужбі, як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим.

А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього “невигідні” для РФ моменти.

– Змонтовані сюжети РФ потім використовувала для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, у тому числі на міжнародній арені. Анатолій Шарій був залучений до негласної співпраці кадровим співробітником 5-ї служби ФСБ Косенком М.Ю, – повідомили в СБУ.

Комунікувати з російськими спецслужбами блогеру допомагав ексочільник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку цього року вже отримав підозру у державній зраді.

Саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після монтажу файлів їх погодили з представником спецслужби РФ.

Потім Шарій доповнив сюжет власними коментарями, оприлюднив на своїх інтернет-платформах та відзвітував кураторам, надіславши посилання на публікації.

– Однак сам Шарій у розмовах зі спільником визнає, що, незважаючи на монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських захисників, які відгукувалися на опубліковані у соцмережах відео, просили не знімати і не мучити їхніх рідних, – йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Шарію про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).

Обидва фігуранти переховуються від правосуддя. СБУ здійснює комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, в лютому 2021 року СБУ повідомила про підозру Шарію за ч 1. ст. 111 (державна зрада) і ч. 1. ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-06 15:10:30