Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Японська дієта: що передбачає та які продукти варто вживати

Японська дієта або японка – дуже популярний тип харчування, який допомагає ефективно схуднути за короткий проміжок часу.

Традиційна японська дієта передбачає харчування на основі цільних продуктів, червоного м’яса та риби, а також овочів та фруктів. Ця дієта не допускає вживання цукру, алкоголю, хліба та будь-яких відхилень від прописаного меню.

Факти ICTV дізнавалися, в чому особливість японської дієти та як потрібно харчуватися, аби схуднути.

Зараз дивляться

Японська дієта: що передбачає та особливості

Дієтолог-гастроентеролог Галина Незговорова зазначає, що окрім назви, японська дієта не має нічого спільного з Японією.

– Цю дієту застосовують на один або два тижні. Однак не частіше одного разу на рік! – радить лікар.

До переваг японської дієти дієтолог відносить:

  • ефективність та тривале збереження досягнутих результатів;
  • нескладний набір продуктів;
  • простоту рецептів, залучених у методиці;
  • покращення обміну речовин.

Дієтолог зазначає, що для меню японської дієти, в певних комбінаціях, використовують наступні продукти:

  • натуральну каву;
  • зелений чай;
  • нежирний кефір;
  • томатний фреш;
  • яйця;
  • рибу;
  • мʼясо яловичини та курки;
  • житні сухарі;
  • овочі та фрукти (капуста, морква, кабачок, груша, апельсин, яблуко, лимон).

– Під час такої дієти в день потрібно випивати не менше 2 літрів чистої води, – радить дієтолог.

За відгуками дієтологів, якщо правильно дотримуватися цієї дієти, можна схуднути на 5-10 кг за два тижні.

Недоліки та ризики японської дієти

Серед мінусів: витримати жорсткий раціон дуже важко, необхідна неабияка витримка. Перед початком такої дієти обовʼязково проконсультуйтесь з лікарем! Ви повинні на 100% бути впевненими у своєму здоров’ї.

Ризики, які несе японська дієта:

  • уповільнення обміну речовин;
  • можливе загострення хронічних захворювань;
  • матимете дефіцит життєво важливих нутрієнтів;
  • високий рівень стресу;
  • відсутність харчової різноманітності пригнічує настрій;
  • знижує концентрацію уваги;
  • можлива швидке відчуття втоми, дратівливість, апатія, запаморочення;
  • втрачені кілограми можуть повернутися після закінчення дієти!

– Недоліки цієї дієти у тому, що вона занадто сувора! Весь раціон недостатньо збалансований за харчовими інгредієнтами, – каже дієтолог.

Незговорова також наголошує на медичних протипоказаннях. Не можна сідати на японську дієту:

  • людям, які мають серцево-судинні захворювання;
  • особам, які мають патології шлунково-кишкового тракту та печінки;
  • при вагітності;
  • під час періоду лактації.

Японська дієта: меню на тиждень

Не варто самостійно сідати на таку жорстку дієту! Це може зашкодити організму, тому спершу обов’язково проконсультуйтесь з дієтологом та гастроентеролог!

День 1

  • Сніданок: чорна кава без цукру або зелений чай + шматочок житнього хліба.
  • Обід: 2 варених яйця + салат з вареної капусти, заправлений рослинною олією + склянка томатного соку.
  • Вечеря: 100-200 г риби (переважно вареної) + салат зі свіжої капусти.

День 2

  • Сніданок: чорна кава без цукру або зелений чай.
  • Обід: 200 г вареної риби та салат зі свіжої капусти.
  • Вечеря: 100 г вареної яловичини та склянка знежиреного йогурту без добавок.

День 3

  • Сніданок: чорна кава без цукру або зелений чай.
  • Обід: одне варене яйце, три великих свіжих або відварених моркви з оливковою олією та заправкою з лимонного соку.
  • Вечеря: яблука.

День 4

  • Сніданок: чорна кава без цукру або зелений чай.
  • Обід: кабачки або баклажани, смажені на рослинній олії.
  • Вечеря: 100 г вареної риби та два варені яйця.

День 5

  • Сніданок: чорна кава без цукру або зелений чай + шматочок житнього хліба.
  • Обід: 200 г вареної або смаженої риби та склянка морквяного соку. 
  • Вечеря: 200 г будь-яких фруктів (окрім винограду та банана).

День 6

  • Сніданок: чорна кава без цукру або зелений чай.
  • Обід: куряча грудка на пару та свіжа капуста з рослинною олією.
  • Вечеря: свіжа морква невеликого розміру з рослинною олією та два варені яйця.

День 7

  • Сніданок: чашка кави без цукру або зелений чай.
  • Обід: 50 г сиру, три морквини з рослинною олією та одне варене яйце.
  • Вечеря: 200 г будь-яких фруктів.

За словами Галини Незговорової, також важливо, аби перехід від дієти до звичайного режиму харчування тривав не менше 26 днів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-01 16:02:21