Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

якою буде погода у весняно-літній період 2024

Щоліта в Україні нерівномірно йдуть дощі по всій території, плюс значно зростає температура повітря і як наслідок виникає загроза пожеж в екосистемах.

Про це Фактам ICTV розповіла синоптикиня Українського гідрометцентру Наталя Птуха.

За її словами, у травні і червні синоптики очікують, що температура повітря буде близькою до норми. Опади також будуть в межах норми, хоча у квітні та травні дощів може бути більше.

Зараз дивляться

Як вираховують можливість виникнення пожеж в екосистемах

У весняно-літній період синоптики зазвичай моніторять стан поверхні землі, стан ґрунтів, метеорологічні умови, враховують вологість, швидкість та напрям вітру тощо. Усі ці показники потрібні для вирахування рівня можливої пожежної небезпеки.

Цю інформацію Укргідрометцентр зазвичай передає ДСНС для інформування населення, зокрема.

За орієнтовними прогнозами, саме на цей сезон, з квітня по вересень, середньомісячна температура очікується вищою за норму на 1-2 градуси.

Найвищий клас пожежної небезпеки

Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Наталя Птуха наголошує, що всього класів рівня пожежної небезпеки є п’ять. Останній – найбільш небезпечний. Його на картах та у прогнозах позначають червоним кольором.

– Тобто ми прораховуємо потенційно небезпечні умови, які можуть сприяти поширенню вогню в екосистемах за наявності джерела відкритого вогню. Червоний рівень пожежної небезпеки – це коли впродовж 7-10 діб триває погода без опадів. Плюс ще впливають додаткові фактори, перераховані вище, – зауважила синоптикиня.

Як спалахують пожежі в екосистемах

За словами Наталі Птухи, пожежі в екосистемах самі по собі зазвичай не спалахують. Здебільшого, це через втручання людини. Тому варто бути дуже уважними та обережними у поводженні з вогнем на відкритій місцевості.

– Наприклад, того року була ситуація, коли на Волині фіксувався п’ятий клас, але пожеж було менше. Водночас на Дніпропетровщині був третій клас, тобто нижчий, але пожеж там було більше.

Зрозуміло, що там близько є лінія фронту й обстріли могли викликати пожежі, але і людська діяльність також була причиною, – зауважує синоптикиня Укргідрометцентру.

Тому вона вкотре наголошує, що у весняно-літній період треба бути уважними та обережними з вогнем на відкритій території.

До речі, 13-14 квітня надзвичайний рівень пожежної небезпеки очікується в Київській області.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-12 17:58:55