Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Які країни платять українцям за повернення додому 2023

Мільйони українців стали біженцями через напад Росії. Через це інші держави надають притулок та допомогу тим, хто цього потребує.

Однак настрої суспільства за кордоном поступово змінюються, що можна часто побачити в соцмережах та новинах. Наприклад, вже чотири країни пропонують нашим біженцям виїхати на Батьківщину за гроші. Які країни платять українцям за повернення додому та чому – читайте в матеріалі.

Швейцарія: що пропонують

стверджує, чим більше грошей отримають переселенці, чим швидше вони це зроблять. Аби українці повернулися додому, уряд цієї країни ввів різні суми виплат (від 1 тис. до понад 4 тис. доларів на людину).

Зараз дивляться

Пропонується вікно виїзду від шести до дев’яти місяців. Важливо, що статус захисту в державі думають закрити вже зовсім незабаром – 2024 або 2025 року.

Чехія: суми виплат

Свою програму з добровільного повернення додому вже підготувала і влада Чехії. Українці можуть бути там до квітня 2025 року, якщо ж люди ухвалять рішення повернутися додому раніше, уряд відшкодує частину витрат (на дорогу, житло та інше). У серпні цього року саме в Чехії перебувало понад 360 тис. біженців з України, які мають візи тимчасового захисту.

Ірландія: що пропонують за повернення

В Ірландії за повернення теж готові платити. Однак поки точно не відомо, скільки саме.

Адже в країні є велика кількість людей, які живуть в Україні у відносно тихих областях, мають вціліле житло і загалом могли б повертатися, але їх лякає невідомість.

Лякає відсутність роботи, грошей і перспектив. Саме тому таких людей вирішили підтримати фінансово.

Які країни платять українцям за повернення додому: Норвегія

Уряд готовий виплачувати кожному українцю по 1,5 тис. євро за повернення додому, хоча до країни досі продовжують прибувати біженці, але й кількість тих, хто хоче повернутися, зростає. Для отримання грошей треба подати спеціальну заявку і дотриматися усіх вимог: має бути посвідка на проживання у Норвегії, а також потрібно підтвердити свій намір залишити країну.

Для цього доведеться надати куплені квитки, описати маршрут, яким ви будете діставатися України, а також оформити повідомлення про переїзд (квиток в один кінець). В уряді наголошують, що якщо людина повернеться до України, отримає гроші, а потім знову захоче приїхати до Норвегії у статусі біженця, то всі кошти доведеться повернути.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-24 13:52:49