Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як зробити домашній йогурт: рецепт із закваскою і без

Домашній йогурт – продукт смачний і безсумнівно корисний. Його легко і просто можна зробити у домашніх умовах.

У цьому матеріалі ми розкажемо як зробити домашній йогурт. У нас є два способи приготування домашнього йогурту: із закваскою та без неї.

Який би спосіб ви не обрали, цей смачний кисломолочний продукт набагато корисніший за покупний ось через які причини:

  • Домашній йогурт густий і натуральний, готуємо без додавання загусників. Він не містить цукру та ароматизаторів. Містить важливі пробіотики. Терміном придатності близько 5 днів.
  • Магазинний йогурт зазвичай містить загусники та стабілізатори. Часто містить цукор чи цукрозамінники та штучні ароматизатори. Процес виготовлення залишається не відомим. Пробіотичні бактерії є лише у найдорожчих йогуртах. Термін придатності від 14 днів. Завжди актуальне питання щодо правильного транспортування та температури зберігання.

Для приготування йогурту рекомендуємо використовувати ультрапастеризоване молоко. Але й з домашнього та звичайного пастеризованого також вийде гарний продукт.

Як зробити йогурт у домашніх умовах без закваски

Для закваски використовуйте якісний натуральний йогурт із живими культурами.

Інгредієнти:

  • молоко – 1 л
  • йогурт густий – 2-3 ст. л.

Додатково:

  • каструля, теплий плед чи ковдра

Приготування:

  1. Домашнє чи пастеризоване молоко вливаємо у каструлю і доводимо до кипіння. Потім охолоджуємо до кімнатної температури. Ультрапастеризоване молоко кип’ятити не треба. Його треба просто підігріти до кімнатної температури. Ідеальна температура для приготування йогурту без закваски + 39-41 °С.
  2. У тепле молоко додаємо йогурт і гарно перемішуємо. Посуд для приготування домашнього йогурту рекомендується брати емальований, скляний чи глиняний. Не можна робити його у металевому посуді.
  3. Каструлю накриваємо кришкою, загортаємо у теплий плед чи ковдру. Поміщаємо у тепле місце на 6-7 годин.
  4. Готовий продукт поміщаємо у холодильник ще на 3-7 годин. За цей час він дозріє і стане ще смачніший та кориснішим.

Як зробити йогурт у домашніх умовах із закваскою

Надалі можна використовувати частину домашнього йогурту як закваску для нових порцій.

Інгредієнти:

  • молоко – 1 л
  • закваска – 1 флакон

Додатково:

  • каструля, рушник чи ковдра

Приготування:

  1. Молоко підігріваэмо до кімнатної температури. Найкраща температура для приготування йогурту із закваскою близько + 37-40 °С.
  2. У флакон з закваскою вливаємо тепле молоко, закриваємо та гарно збовтуємо. Закваска повинна розчиниться.
  3. Переливаємо закваску до молока і гарно перемішуємо. Бажано дерев’яною ложкою чи лопаткою.
  4. Накриваємо каструлю кришкою і замотуємо у рушник чи ковдру.
  5. Залишаємо молоко ферментуватися у теплому місці на 7-8 годин. Перевіряємо готовність – йогурт повинен вийти густий і мати приємний запах. Якщо йогурт рідкий, залишаємо ще у теплі на 1-2 години.

Готовий домашній йогурт зберігаємо у холодильнику до 5 діб.

Перед подачею додайте в йогурт фрукти, ягоди, мед, горіхи чи варення. Експериментуйте з різними смаками. Смачного!

Як зробити йогурт у домашніх умовах та чому варто це зробити ми вже знаємо. Отже, обираємо рецепт і дотримуючись рекомендацій, готуємо натуральний йогурт, який стане улюбленим смаколиком усієї сім’ї.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-28 19:12:21