Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як зробити бастурму зі свинини в домашніх умовах – покроковий рецепт

В’ялене м’ясо у магазині коштує, як справжній делікатес, до того ж невідомо, з яких продуктів воно приготоване та скільки зберігалося.

Факти ICTV пропонують приготувати бастурму в домашніх умовах. Після того як ви приготуєте в’ялене м’ясо самостійно за нашим рецептом — більше не захочете повертатися до магазинного варіанта.

Як зробити бастурму зі свинини в домашніх умовах — рецепт

Бастурма – в’ялене м’ясо у різноманітних спеціях. Цей делікатес простий у приготуванні, але сам процес тривалий, оскільки м’ясо спершу солять, потім обмазують спеціями й в’ялять.

Зараз дивляться

Інгредієнти:

  • М’ясо — 2 кг.
  • Кам’яна сіль — 1-1,5 кг.
  • Часник —  6 зубчиків.
  • Кип’яток —  100-200 мл.
  • Паприка — 2 ст.л.
  • Чорний перець — 1 ч.л.
  • Перець-чилі — 1 ст.л.
  • Куркума — 1 ч.л.
  • Уцхо-сунелі (чаман, пажитнік) — 3 ст.л.

Приготування:

Засолювання

  • Візьміть м’ясо свинини (також можна використовувати яловичину, куряче філе), гарно помийте та висушіть;
  • В пластиковий контейнер насипте шар кам’яної солі завтовшки приблизно 1,5 см;
  • Поверх солі покладіть м’ясо та знову добре засипте сіллю;
  • Ретельно обваляйте свинину в солі, так щоб вона повністю була вкрита нею, немов у сольовому кожушку;
  • Накрийте кришкою та поставте в холодне місце на три доби;
  • Щодня зливайте сік, який буде утворюватися під час соління м’яса;
  • За потреби додавайте сіль, щоб свинина постійно була нею огорнута.

Вимочування

Через три доби соління м’ясо має змінити колір та зменшитись у розмірі. Тепер його потрібно вимочити. Для цього:

  • Ретельно промийте м’ясо та лоток холодною чистою водою;
  • Очищену від солі свинину помістіть у лоток та залийте чистою холодною водою;
  • Вимочуйте м’ясо 4 години, постійно змінюючи воду (приблизно раз на пів години);
  • Після вимочування ретельно висушіть паперовими рушниками;
  • Далі необхідно завернути м’ясо в марлю, покласти під гніт вагою 10-15 кг й відправити на 1-2 доби у холодне місце. Якщо марля намокатиме, її необхідно буде змінювати.

Після навантаження м’ясо набуде пласкої форми та буде твердим. Далі в ньому необхідно зробити отвір (відступивши 2 см від краю) й простягнути канатик. Після цього – підвісити сушитися у прохолодному сухому місці приблизно на 4 доби.

Панірування у спеціях

Візьміть 3 столові ложки уцхо-сунелі (чаман, пажитнік), додайте паприку, чорний перець, куркуму та перець чилі. Додайте подрібнений часник та добре перемішайте суміш до однорідності. При перемішуванні постійно додавайте гарячу воду, щоб зі спецій утворилася консистенція рідкої сметани. Залиште спеції приблизно на пів години для набухання.

Після цього змастіть м’ясо спеціями з усіх сторін та знову повісте сушитися, підставивши під нього ємність. Сушити свинину необхідно в сухому прохолодному місці приблизно 10-15 діб.

Готова бастурма має бути твердою та без вологих п’ятен. Вага готового продукту — 900 грамів.

Смачного!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-19 13:32:41