Україна і світ
Як швидко почистити оселедець: 3 способи та поради
Оселедець – це справжній фаворит серед рибних страв, особливо в осінньо-зимовий період. Але багато хто не любить його чистити. Насправді почистити оселедець можна швидко і легко, якщо знати правильні методи.
Отже, як швидко почистити оселедець – три дієві способи, а також корисні поради, щоб процес був ще простішим – читайте в матеріалі.
Як почистити оселедець: класичний спосіб
Цей метод часто використовують у ресторанах для отримання ідеального філе оселедця, яке можна подати на стіл як закуску.
- Спочатку відріжте голову оселедця разом із грудними плавниками.
- Розріжте черевце від голови до хвоста, видаліть нутрощі, зокрема ікру або молоки, якщо бажаєте їх зберегти. Не забудьте прибрати чорну плівку з черевця – це зручно робити спочатку ножем, а потім паперовою серветкою.
- Зробіть надріз уздовж спинки та видаліть спинний плавник.
- Тепер акуратно зніміть шкіру, починаючи з голови, і відріжте хвіст.
- Розділіть рибу пальцями уздовж хребта: від’єднайте одну частину філе, потім видаліть хребет із другої частини.
- Видаліть залишки дрібних кісток за допомогою пінцета.
Як почистити оселедець з постукуванням
Цей метод трохи швидший, а деякі кістки можна відділити без зайвих зусиль.
- Відріжте голову і хвіст оселедця, видаліть усі плавники.
- Випотрошіть рибу, промийте черевце холодною водою і витріть паперовим рушником.
- Оберніть оселедець харчовою плівкою або рушником і злегка постукайте ним по столу, щоб полегшити відділення кісток.
- Розгорніть оселедець, наче книжку, покладіть черевцем донизу на дошку і притисніть, а потім видаліть хребет.
- Якщо залишилися дрібні кісточки, витягніть їх пінцетом.
- Акуратно зніміть шкіру з філе.
Найцікавіший метод чищення оселедця
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Цей метод дає філе, розділене на дві частини, що зручно для салатів.
- Відріжте голову і видаліть спинний плавник, але не чіпайте хвіст.
- Розріжте черевце, видаліть нутрощі та ретельно його почистіть.
- Надріжте спинку і зніміть шкіру.
- Зробіть невеликий надріз біля хвоста, розділіть плавник на дві частини та прокрутіть рибу навколо себе.
- Оселедець розділиться на дві частини: спинку з хребтом та черевце.
- Видаліть хребет і залишки дрібних кісток.
Поради для успішного чищення оселедця
- Щоб риба легше очищувалася, дістаньте її з холодильника за 15-20 хвилин до початку процесу.
- Якщо оселедець слизький і важко його утримати, скористайтеся паперовим рушником або серветкою.
- Завжди використовуйте гострий ніж для чистки оселедця – це зекономить вам час і зусилля.
- Після чистки промийте руки та обробну дошку холодною водою з мийним засобом, щоб позбутися запаху риби. Потім змийте руки та дошку водою с соком лимона (на 1 склянку води беремо 2 ч. л. соку лимона).
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-31 10:34:00