Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як швидко почистити оселедець: 3 способи та поради


Оселедець – це справжній фаворит серед рибних страв, особливо в осінньо-зимовий період. Але багато хто не любить його чистити. Насправді почистити оселедець можна швидко і легко, якщо знати правильні методи.

Отже, як швидко почистити оселедець – три дієві способи, а також дамо корисні поради, щоб процес був ще простішим – читайте в матеріалі.

Як почистити оселедець: класичний спосіб

Цей метод часто використовують у ресторанах для отримання ідеального філе оселедця, яке можна подати на стіл, як закуску.

  1. Спочатку відріжте голову оселедця разом із грудними плавниками.
  2. Розріжте черевце від голови до хвоста, видаліть нутрощі, зокрема ікру або молоки, якщо бажаєте їх зберегти. Не забудьте прибрати чорну плівку з черевця – це зручно робити спочатку ножем, а потім паперовою серветкою.
  3. Зробіть надріз уздовж спинки та видаліть спинний плавник.
  4. Тепер акуратно зніміть шкіру, починаючи з голови, і відріжте хвіст.
  5. Розділіть рибу пальцями уздовж хребта: від’єднайте одну частину філе, потім видаліть хребет із другою частиною.
  6. Видаліть залишки дрібних кісток за допомогою пінцета.

Як почистити оселедець з постукуванням

Цей метод трохи швидший, а деякі кістки можна відділити без зайвих зусиль.

  1. Відріжте голову і хвіст оселедця, видаліть усі плавники.
  2. Випотрошіть рибу, промийте черевце холодною водою і витріть паперовим рушником.
  3. Оберніть оселедець харчовою плівкою або рушником і злегка постукайте ним по столу, щоб полегшити відділення кісток.
  4. Розгорніть оселедець, наче книжку, покладіть черевцем донизу на дошку і притисніть, а потім видаліть хребет.
  5. Якщо залишилися дрібні кісточки, витягніть їх пінцетом.
  6. Акуратно зніміть шкіру з філе.

Найцікавіший метод чищення оселедця

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Цей метод дає філе, розділене на дві частини, що зручно для салатів.

  1. Відріжте голову і видаліть спинний плавник, але не чіпайте хвіст.
  2. Розріжте черевце, видаліть нутрощі та ретельно його почистіть.
  3. Надріжте спинку і зніміть шкіру.
  4. Зробіть невеликий надріз біля хвоста, розділіть плавник на дві частини та прокрутіть рибу навколо себе.
  5. Оселедець розділиться на дві частини: спинку з хребтом та черевце.
  6. Видаліть хребет і залишки дрібних кісток.

Поради для успішного чищення оселедця

  • Щоб риба легше очищувалася, дістаньте її з холодильника за 15-20 хвилин до початку процесу.
  • Якщо оселедець слизький і важко його утримати, скористайтеся паперовим рушником або серветкою.
  • Завжди використовуйте гострий ніж для чистки оселедця – це зекономить вам час і зусилля.
  • Після чистки промийте руки та обробну дошку холодною водою з мийним засобом, щоб позбутися запаху риби. Потім змийте руки та дошку водою с соком лимона (на 1 склянку води беремо 2 ч. л. соку лимона).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-17 18:14:43