Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як приготувати стейк зі свинини: рецепти на свято та на щодень

Приготування стейка – це мистецтво, яке може опанувати кожний, хто має час, бажання і натхнення. А ще – хто знає важливі секрети про м’ясо, вогонь і ступінь просмаження.

Факти ICTV діляться своїм кулінарним досвідом і пропонують потішити смакові рецептори ніжним стейком зі свинини – на грилі, пательні та в духовці. Вибирайте рецепт, який підходить саме вам.

Як приготувати стейк на грилі: рецепт на дві порції

Інгредієнти

Зараз дивляться

  • Свинина  – 400 г
  • Рослинна олія – 4 ст. л.
  • Часник – 4 зубчики
  • Сіль, чорний мелений перець – до смаку

Приготування 

  1. М’ясо помийте та обсушіть.
  2. Змастіть олією, щоб створити захисну плівку, тоді під час маринування всі соки залишаться всередині.
  3. Додайте сіль і подрібнений часник.
  4. Залиште м’ясо маринуватися за кімнатної температури щонайменше на 30 хвилин (а краще – на 2 години.
  5. Тим часом розпаліть дрова та дочекайтеся, поки вони прогорять і перетворяться на вугілля.
  6. На решітку гриля викладіть стейки. Обсмажуйте м’ясо на дуже розпеченому вугіллі, щоб на стейку утворилася скоринка. У жодному разі не можна під час смаження протикати м’ясо, весь сік витече,а стейк буде сухим.
  7. Дайте стейкам відпочити і подавайте зі свіжими овочами та зеленню.

Як приготувати стейк на пательні: рецепт на дві порції

Стейк зі свинини можна приготувати й на пательні – ніжний, соковитий і добре просмажений. Передусім підготуйте необхідні інгредієнти,

Інгредієнти

  • М’ясо для стейка (корейка або на кістці) – 400 г
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Вершкове масло – 50 г
  • Копчена паприка – 1 ст. л.
  • Розмарин – 2 гілочки (або 1 ст.л. сушеного)
  • Сіль, чорний мелений перець, суміш прованських трав – до смаку

Приготування 

  1. Змішайте паприку, чорний перець і прованські трави.
  2. Корейку вимийте і обсушіть паперовими рушниками. Приправте стейк спеціями та залиште на 30-60 хвилин. А краще залишити м’ясо в холодильнику на ніч, попередньо накривши харчовою плівкою.
  3. Перед тим, як обсмажувати, змастіть м’ясо рослинною олією.
  4. Добре розігріте чавунну пательню, змащену рослинною олією. Викладіть стейки та обсмажуйте по 3 хвилини з одного боку.
  5. Через дві хвилини після початку приготування додайте вершкове масло та розмарин. Продовжуйте обсмажувати стейки до апетитної скоринки (ступінь well done), періодично поливаючи м’ясо маслом.
  6. Готові стейки перекладіть на таріль і дайте відпочити 5 хвилин, накривши фольгою. Тоді м’ясо вийде ніжним, ароматним і соковитим.
  7. Подавайте гарячі стейки з вашим улюбленим гарніром.

Як приготувати стейк в духовці у фользі: рецепт на дві порції

Соковитий, м’який, неймовірно смачний та ще й з овочами. Стейк зі свинини в духовці у фользі готується дуже просто.

Інгредієнти

  • М’ясо для стейка (корейка або на кістці) – 400 г
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Вершкове масло – 50 г
  • Розмарин – 2 гілочки (або 1 ст. л. сушеного)
  • Помідори чері – 100 г
  • Печериці (дрібні) – 100 г
  • Бекон  – 50 г
  • Болгарський перець – 1
  • Сіль, суміш мелених перців – до смаку

Приготування

  1. Свинячі стейки вимийте, ретельно обсушіть паперовими рушниками. Змастіть із двох боків рослинною олією та посипте спеціями.
  2. Болгарський перець вимийте, очистьте від насіння та наріжте кільцями.
  3. Розігрійте на сильному вогні пательню, викладіть стейки та обсмажте по 2-3 хвилини з кожного боку до появи рум’яної скоринки.
  4. Вийміть стейки з пательні, дайте трохи охолонути, потім щільно обгорніть кожний стейк 2-3 скибочками бекону.
  5. Помідори та печериці вимийте й обсушіть. Якщо гриби завеликі, розріжте їх на 2-4 частини.
  6. Викладіть стейк у беконі на фольгу, покладіть помідори, печериці, болгарський перець та гілочку розмарину.
  7. Загорніть стейки у фольгу, щоб не витікав сік під час запікання.
  8. Покладіть свинину на деко в духовку, завчасно розігріту до 250°С духовку. Запікайте протягом 15 хвилин.
  9. Потім розкрийте фольгу та готуйте м’ясо ще 5 хвилин.
  10. Перекладіть запечені стейки зі свинини з овочами на тарілку й одразу ж подавайте на стіл.

Cекрети смачного стейка

Розповідаємо, як  покращити смак і текстуру м’яса.

  • Свинина має бути тільки свіжою. Якщо м’ясо з морозилки, стейк вийде гумовим.
  • Що жирніший шматочок ви оберете, тим смачнішим і ніжнішим вийде стейк.
  • Товщина стейку може варіюватися від 1 до 5 см.
  • Перед тим, як смажити, обов’язково висушіть мясо паперовим рушником, щоб уникнути парового ефекту.
  • Приправляйте стейк сіллю та перцем за 30-60 хвилин до смаження.  А потім дайте стейку відпочити, щоб соки рівномірно розподілилися.
  • Важливо добре розігріти пательню або гриль до потрібної температури. Гаряча поверхня допоможе сформувати соковитий зовнішній шар, який утримуватиме смак та вологу всередині.
  • Під час готування не протикайте стейк виделкою, перевертайте його щипцями або двома ложками.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-23 16:14:26