Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як приготувати палюшки: рецепт автентичної української страви


Палюшки – дуже смачна автентична українська страва, яка завоювала серця багатьох. І не дарма! Адже ці ніжні галушки, приготовані з картопляного тіста, відрізняються простотою приготування та універсальністю у подачі.

Простий рецепт палюшок та з чим їх подати – читайте в матеріалі.

Палюшки: рецепт

Їх можна готувати хоч щодня, експериментуючи з подачею, додаючи різноманітні соуси та доповнення.

Інгредієнти:

  • картопля – 4 шт.
  • вершкове масло – 20 г
  • яйце – 1 шт.
  • сіль – до смаку
  • крохмаль – 2 ст. л.
  • пшеничне борошно – 2 ст. л.
  • сало – 100 г
  • цибулина – 1 шт.
  • сіль, перець – до смаку
  • олія – 1 ст. л.
  • зелень – для подачі

Як приготувати палюшки:

  1. Почищену та нарізану картоплю відваріть до готовності у підсоленій воді та зробіть пюре. Важливо, щоб пюре було сухим, тому максимально злийте всю рідину.
  2. Для тіста додайте до картоплі яйце, сіль, крохмаль та борошно. Якщо тісто прилипає до рук, додайте трохи більше борошна.
  3. Розкачайте тісто в ковбаски та наріжте їх на шматочки завдовжки 2-3 см. Кожен шматочок можна злегка закруглити, щоб надати форми “пальчиків”.
  4. Опустіть палюшки в киплячу підсолену воду. Коли вони спливуть на поверхню, варіть ще 2-3 хвилини. Потім шумівкою вийміть їх з води.
  5. Наріжте сало дрібними кубиками та обсмажте до шкварок. Шкварки викладіть в окрему миску. До розтопленого жиру влийте 1 ст. л. олію, викладіть нарізану цибулю і смажте до готовності цибулі. Перекладіть у сковороду з цибулею шкварки, додайте сіль, перець та перемішайте.

Готові палюшки подавайте зі шкварками з цибулею та свіжою зеленню.

Секрети ідеальних палюшок

  • Слідкуйте, щоб у тісті було достатньо борошна, але не забагато. Надлишок борошна може зробити палюшки занадто твердими.
  • Уникайте надто вологого пюре. Це ускладнює формування палюшок.
  • Якщо ви приготували забагато палюшок, їх можна заморозити. Заморожені палюшки готуються так само просто: опустіть їх у киплячу підсолену воду та варіть 4-5 хвилин.

Палюшки: варіанти подачі

  • Класична подача. Зі смаженою цибулею, шкварками та сметаною. Додайте зелень, наприклад, кріп, петрушку чи зелену цибулю для аромату.
  • З вершковим соусом. Приготуйте ніжний соус із вершків, додайте часник, кріп та натертий сир. Цей варіант ідеально підійде для святкової подачі.
  • З грибною підливою. Обсмажте гриби з цибулею, додайте трохи вершків чи сметани, посоліть і поперчіть.
  • Солодкі палюшки. Якщо в тісто не додавати сіль, їх можна подавати з медом, варенням чи посипати цукровою пудрою.
  • З сиром. Посипте готові палюшки тертим сиром – він розплавиться та додасть особливого смаку.

Спробуйте приготувати цю старовинну страву вдома – ви закохаєтесь у неї з першого шматочка. Смачного!

Джерело: smachno

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-17 16:13:00