Як приготувати картопляний гратен: рецепт в духовці
Картопляний гратен – це одна з найсмачніших класичних страв французької кухні. Вишуканий смак, ніжна текстура й апетитна золотиста скоринка зробили цей рецепт улюбленцем на багатьох кухнях світу.
Вперше згадка про гратен датується 1788 роком, і хоча рецепт із часом змінювався, його основа залишилася незмінною. Сьогодні картопляний гратен можна готувати не лише з вершками, а й зі сметаною, молоком або навіть без молочних продуктів.
Отже, як приготувати картопляний гратен та що додати для смаку та аромату – читайте в нашому матеріалі.
Картопляний гратен: рецепт
Секрет ідеальної скоринки: використовуйте сир із вираженим смаком, наприклад, грюєр чи чедер.
Інгредієнти:
- 800 г картоплі
- 200-300 мл вершків (20-33% жирності)
- 2 зубки часнику
- 2 шт. лаврового листу
- 1/4 ч. л. мускатного горіха
- 100 г пармезану, сиру грюєр чи іншого твердого сиру гострих сортів
- 1 ст. л. вершкового масла
- сіль, свіжомелений перець – до смаку
Приготування:
- Почистьте картоплю, помийте її та наріжте тонкими кружальцями.
- Помістіть картоплю у каструлю, залийте вершками, додайте сіль, перець, розчавлені зубчики часнику, лавровий лист та мускатний горіх. Доведіть до кипіння й варіть на середньому вогні 5 хвилин.
- Видаліть з каструлі з картоплею лавровий лист та часник. Викладіть половину картоплі у форму для запікання, посипте половиною тертого пармезану. Потім додайте решту картоплі, трохи вершкового масла й решту сиру.
- Помістіть картопляний гратен з сиром у розігріту до 190 градусів духовку і готуйте близько 35 хвилин.
Види картопляного гратена
- Картопляний гратен із куркою: додайте шматочки обсмаженого курячого філе між шарами картоплі.
- Гратен із м’ясом: чудово поєднується з фаршем або тонкими шматками яловичини.
- Класичний гратен: описаний вище рецепт із вершками та сиром.
- Картопляний гратен без вершків: замініть вершки на молоко (коров’яче чи рослинне) або овочевий бульйон для легшої страви.
- Картопляний гратен зі сметаною: сметана надає страві легкої кислинки та кремової текстури.
- Гратен на сковороді: замість запікання використовуйте сковорідку із кришкою для приготування гратена на плиті.
Спробуйте цей рецепт та експериментуйте з варіаціями, аби знайти свій улюблений варіант. Смачного!
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-28 21:07:00