Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як правильно точити ножі: поради та лайфхаки

Затуплений ніж ускладнює роботу на кухні, змушує докладати зусиль для нарізання продуктів. Гострі ножі, навпаки, здатні перетворити процес приготування їжі на магію.

Факти ICTV розповідають, як швидко та ефективно заточити ніж в домашніх умовах, а також що робити, якщо немає точила.

Як правильно заточити ніж

Для досягнення оптимального результату точіння бажано мати кілька видів каменів. Для того, щоб їх правильно підібрати, необхідно зрозуміти, для яких саме цілей буде використовуватися ніж.

Зараз дивляться

  • Якщо ніж буде використовуватись для нарізки м’яса та подрібнення інших продуктів, краще обрати звичайний точильний камінь. Він має щільну пористу поверхню, яка добре загострить ніж для рубки. Для заточування необхідно декілька разів провести лезом ножа по поверхні каменя з кожного боку. Процес має тривати приблизно 2-3 хв.

Напрямок рухів дуже важливий під час заточування ножа. Вони мають бути під кутом до 30 градусів уздовж різу на клинку.

Фото: скриншот із відео Євгена Клопотенка

  • Для делікатної нарізки продуктів краще використовувати спеціальний точильний камінь з майже гладкою поверхнею. Процес заточування такий самий, як і для ножа для рубки. Єдине, що варто пам’ятати – точильний камінь має бути постійно мокрим. Тобто, перед заточуванням його необхідно добре змочити водою.
точильний камінь, ніж, рушник

Фото: скриншот із відео Євгена Клопотенка

  • Для професійних кухонних ножів краще використовувати точильний камінь з позначкою 600. Він зробить поверхню ножа ідеально гладкою.
точильний камінь, рушник

Фото: скриншот із відео Євгена Клопотенка

Професійні кухарі не радять використовувати звичайні домашні точильні, тому що вони дуже псують ножі.

Як заточити ніж підручними засобами

Наточити кухонні ножі можна легко та швидко за наявності спеціального точила й певних навичок. Але що робити, якщо ніж вже затупився, а під рукою нічого немає?

В інтернеті можна побачити багато способів, як заточити ніж без точила в домашніх умовах. Це можна зробити за допомогою іншого ножа, посуду, пилки для нігтів, скла, каменю або ножиць. Розповідаємо, як це зробити.

Інший ніж

Заточити можна, проводячи поверхнею тупого ножа по поверхні гострого ножа. Цей спосіб вимагає багато часу і зусиль.

Пилка для нігтів

Для цього способу необхідно покласти пилку для нігтів на тверду поверхню шорсткою стороною вгору. Притримуючи її, провести лезом ножа по поверхні пилочки. Повторювати варто доти, поки ніж не загостриться.

Тарілка або дно чашки

Для заточування ножа переверніть посуд і проведіть по смузі кілька разів.

Скло

Для заточування леза ножа підійде будь-яке невиправлене скло. Це прекрасний замінник точильного каменю. Досить кілька разів провести ножем по краю вікна, і ніж буде гострим.

Камінь

Візьміть гладкий, плоский камінь та проведіть по ньому поверхнею ножа кілька разів, або затисніть лезо між двома каменями і з силою витягніть.

Ножиці

Поставте ножиці вертикально, так, щоб леза були донизу, а кільця (вушка) – догори. Вставте ніж біля гвинтової частини ножиць та проведіть декілька разів. Розмір ножиць не має значення, головне, щоб вони були не манікюрні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-12 17:45:16