Великий піст 2025: як дотримуватися, список дозволених і заборонених продуктів

Великий піст 2025 року розпочнеться 3 березня і триватиме до 19 квітня. У цей час потрібно відмовитися від продуктів тваринного походження, прибираючи з раціону низку продуктів.
Що можна їсти у Великий піст, а також – від яких продуктів слід відмовитись у цей період Фактам ICTV розповіла дієтолог-нутриціолог Юлія Денисюк.
Дозволені продукти у Великий піст:
- овочі (картопля, морква, буряк, селера, цибуля, капуста, огірки);
- зелень (кріп, петрушка, шпинат, салат, кінза);
- водорості (морська капуста);
- гриби (печериці, лисички, гливи);
- бобові (квасоля, горох);
- крупи (рис, гречка, вівсянка, булгур);
- пісний хліб (бородинський, зерновий, столичний), прісні хлібці та лаваші;
- борошно (рисове, кукурудзяне, вівсяне, пшеничне грубого помелу);
- фрукти (яблука, груші, журавлина, цитрусові, виноград, банани, ананаси);
- сухофрукти (чорнослив, фініки, курага, родзинки);
- горіхи (волоський, фундук, кешью, арахіс);
- насіння (гарбуза, кунжуту, льону);
- соуси та заправки пісні (соя, гірчиця, кетчуп);
- солодощі (мед, мармелад, пісний зефір, вівсяне печиво, цукор, чорний шоколад, халва, льодяники, рахат-лукум);
- напої (чай, кава, компот, узвар, сік, морс, рослинне молоко).
- олії (соняшникова, лляна, оливкова, кунжутна тощо).
Продукти, споживання яких варто обмежити:
- риба (червона, річкова – її можна їсти у певні дні – у день Благовіщення та на Вербну Неділю);
- морепродукти (кальмари, креветки – можна рідко дозволяти в несуворі дні).
Заборонені продукти у Великий піст:
- м’ясо (будь-якого виду, а також ковбаси, сосиски, балики, сало);
- риба (червона, річкова);
- молоко та будь-які молочні продукти (сир, кефір, йогурт, масло);
- яйця;
- бульйони (курячий, свинячий);
- випічка та макарони (що містять яйця та молочні продукти);
- фаст-фуд (гамбургери, чипси, сухарики);
- солодощі (що містять яйця, молоко та молочні продукти);
- алкоголь (міцні та неміцні напої).
Кому можна поститися
Обмежити свій раціон можна лише тим, хто не має серйозних проблем зі здоров’ям.
Водночас дотримуватися Великого посту не можна таким категоріям громадян:
- діти до 14 років;
- люди похилого віку;
- вагітні жінки;
- мами, що годують;
- ті, хто потерпає від хвороб (хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, онкологій);
- пацієнти з діагнозом анемія, з ослабленим імунітетом;
- люди, які перенесли операцію, нещодавно одужали від інфекційних захворювань;
- ті, хто страждає від різних розладів харчової поведінки (булімія, анорексія).
– Життя сьогодні вкрай складне, ми багато працюємо, є значні емоційні затрати. Крім того, ми в стані епідемії. І повноцінне харчування – дуже важлива складова для запобігання захворюваності та відновлення після хвороби, – говорить Юлія Денисюк.
За словами фахівця, не рекомендовано поститися дітям до 14 років, вагітним, тим, хто має будь-які порушення здоров’я, людям похилого віку. Люди, які фізично працюють, також не можуть обмежувати раціон.
Неоднозначна ситуація з тим, хто потерпає від ожиріння чи просто хоче схуднути.
– Для людей з ожирінням актуальне питання самоконтролю. Це може бути поштовхом для того, щоб налагодити своє харчування, проте лише з точки зору самоконтролю, а не раціону. Людина вчиться працювати зі своїми “пристрастями”, – додає Юлія Денисюк.
Щодо людей з розладами харчування треба розглядати кожен випадок окремо. Для них це також може стати поштовхом для самоконтролю.
Як підготуватися до Великого посту
Людям, які звикли ні в чому собі не відмовляти, складно буде перейти на новий раціон харчування, особливо для тих, хто не уявляє свого життя без заборонених продуктів. Однак це не означає, що це непосильне завдання.
– Полегшує піст те, що у нас наразі багато продуктів у доступі. Тому важливо максимально урізноманітнити раціон, – коментує дієтолог-нутриціолог.
Юлія Денисюк назвала рекомендації, які допоможуть пройти пост простіше за точки зору психоемоційного стану та без значної шкоди для здоров’я.
- Не розпочинати піст дуже різко, рекомендовано присвятити два-три тижні перехідному стану.
- Робити дні пом’якшеного посту, коли можна дозволяти собі деякі заборонені продукти.
- Раціон має бути максимально різноманітним – додавати бобові, горіхи, насіння, крупи, овочі, фрукти, зелень.
- Приймати мультивітамінні препарати, добавки, які містять багато білку (наприклад, протеїн).
- Вчасно зупинитися, якщо є розуміння, що це непосильне завдання.
– Треба зупинитися, коли є погіршення загального стану – слабкість, дискомфорт, розлади харчування, поганий настрій. Потрібно прислухатися до свого організму. Коли людина відчуває, що їй складно і не йде на корить, є сенс зупинитися, – коментує дієтолог-нутриціолог.
Альтернативний піст
Піст передусім це – самодисципліна і наше ставлення до Бога та релігійних питань. На мою думку, це треба менше пов’язувати з їжею, говорить Юлія Денисюк. Тому якщо людині дуже складно обмежувати свій раціон, можна трішки змінити підхід до посту.
– На мою думку, краще визначити свою “пристрасть”. Наприклад, людина не може без булочок чи цукерок. Тоді краще відмовитися від них, а їсти м’ясо. Чому б ні? Водночас більше молитися, позитивно мислити та очищатися думками, – пояснює експерт.
Можна трішки змістити акцент, тоді цей процес проходитиме легше.
Як вийти з посту та його наслідки
Будь-які зміни у раціоні треба проводити поступово – як входити, так і виходити з посту.
– Вихід з посту має бути поступовим. Не треба приходити з церкви та одразу їсти все, що до цього обмежували. Це може завдати шкоди організму, – коментує Юлія Денисюк.
Але важливо знову почати харчуватися правильно та повноцінно.
Щодо наслідків, то якщо підійти до посту неправильно, може бути шкода для здоров’я.
– Я працювала з людьми, які постяться. Дуже складно для них розписати повноцінний раціон. Тому після посту можуть бути і залізодефіцитні стани, зміни у ШКТ, білки можуть неправильно засвоюватися, – додає фахівець.
Саме тому не варто підходити до цього легковажно лише через те, що так заведено, модно чи хтось порекомендував.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Перед Великим постом варто проконсультуватися з лікарем щодо стану здоров’я та робити все правильно.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-24 13:05:00