Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Телеведучі ICTV та СТБ написали радіодиктант національної єдності 2023

Радіодиктант національної єдності укотре обʼєднав українців по всій країні. Традиційно цей захід відбувається в День української писемності та мови. У 2023 році його вперше відзначають 27 жовтня, а не 9 листопада, як у попередні роки. Зміни сталися через перехід Православної церкви України на новий календар.

Хто став автором тексту радіодиктанту нацональної єдності 2023

Цього року текст для радіодиктанту мав назву Дороги України і був присвячений темі єдності та спільності. Його авторкою стала лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Укранці перевіряли свої знання з граматики та орфографії під диктування зірки фільму Довбуш Олексія Гнатковського.

Де писали радіодиктант національної єдності 2023

Знання української мови перевіряли в лікарнях і біблотеках, шелтерах та потягах. Його писали студенти та військові, чиновники і священики, школярі й вимушені переселенці. Долучилися до заходу, що знову обʼєднав усю Україну, й ведучі телеканалів ICTV та СТБ.

Зараз дивляться

Пробрало до мурах: ведучі ICTV та СТБ відчули єдність з усією країною на радіодиктанті / 8 зображень

Ведуча Фактів ICTV Оксана Гутцайт зізналася, що востаннє писала диктанти ще в школі, тож їй було приємно повернутися в ті спогади. Тепер обіцяє перевіряти свої знання щороку. Тим більше, що так додатково відчувається згуртованість людей по всій країні.

– Це своєрідне об’єднання українців, такий загальнонаціональний флешмоб, – зазначила ведуча.

Уперше писав радіодиктант і ведучий Фактів тижня на ICTV Сергій Кудімов. Йому вже цікаво перевірити текст, адже за фахом Сергій – вчитель української мови та літератури. Зазначає, для переходу на українську мову, головне – практикуватися та не боятися.

– Тренуйтеся, виходьте в оточення, яке, наприклад, вас не знає, і спокійно розмовляйте, розслабляйтеся, – порадив ведучий.

Дуже сподобався текст диктанту ведучому телемарафону Єдині новини Оресту Дрималовському.  Хоча і він зазначив, що це було непросто. Каже, під час написання відчував єдність з усією країною. 

– Це неймовірні відчуття, це мурахи по тілу. Відчувається що ми всі разом у цьому тексті, де б ми не були: далеко від дому, на передовій, за кордоном, в українських містах. Це дуже приємно – бути частиною чогось великого, – поділився ведучий.

Текст радіодиктанту національної єдності оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо та Суспільне. Культура.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-27 19:04:24