Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що робити, якщо пересолив суп, і як врятувати страву – ефективні поради

Не варто влаштовувати трагедію, якщо смак першої страви занадто солоний. Ми поговорили з кулінарним експертом, головним редактором Смачно.юа Оксаною Жучок, яка розповіла, як врятувати пересолений суп.

Що робити, якщо ви пересолили суп

Найпростіший спосіб – перелити пересолений суп у велику каструлю, розбавити новим бульйоном, додати інгредієнтів і доварити. Але якщо зайвого бульйону немає або у вас не така велика сім’я, щоб встигнути з’їсти страву, яка збільшилася вдвічі, то діяти треба інакше.

А от чого точно не варто робити, так це розбавляти суп водою. Від цього він втратить насиченість, навіть якщо додати овочі. А щоб запобігти пересолу, потрібно солити суп наприкінці приготування.

Зараз дивляться

Кислота. Такий варіант спрацює для борщу, розсольнику, солянки і томатних супів. Можна додати лимонний сік, оцет, несолону томатну пасту. Орієнтуйтеся на свій смак та обсяг каструлі, але починайте з найменших порцій (наприклад, 1 ч.л. лимонного соку або оцту), щоб солоний суп не перетворився на кислий.

Цукор. Якщо ви пересолили суп, який містить солодкі овочі (моркву, буряк, гарбуз), найкраще взяти цукор-рафінад, покласти його в ополоник, занурити в каструлю і швидко витягнути, коли шматочок почне розчинятися. У борщ можна додати 1 ч.л. цукру, від цього він стане більш насиченим.

Картопля або рис. Обидва продукти відмінно вбирають сіль. Якщо ви не хочете, щоб пересолений суп став надто густий, або рецепт не передбачає таких інгредієнтів, візьміть невеликі розрізані навпіл сирі картоплини і рис у пакетиках. Картоплю приберіть через 10 хв, рис пізніше – до 20 хв, а потім також витягніть.

Сире яйце. Ідеально для зеленого борщу. В інших випадках, якщо яйце здається зайвим, його треба добре збити та покласти до супу у ситі. Коли яйце звариться та вбере зайву сіль, просто заберіть сито.

Хліб або борошно. До пересоленого супу-пюре чи юшки можна додати невелику 1 ст. л. борошна, яку треба в окремому посуді змішати з бульйоном чи окропом. До інших супів покладіть у ситі скибочки чорного хліба чи сухарики та витягніть, щойно вони почнуть розмокати.

Як виправити пересолений суп у тарілці

  • Сметана, молоко, вершки – молочні продукти нейтралізують гостроту, кислоту і частково сіль. Наприклад, виправити смак надто солоного молочного або грибного супу здатне молоко зі сметаною.
  • Лимонний сік або кілька крапель оцту допоможуть усунути переперченість і пересоленість.
  • Сухарики. Підсушені шматочки чорного хліба допоможуть виправити недоліки.
  • Свіжа або суха зелень. Вона відтіняє аромат та маскує сіль. До речі, петрушка і кріп приберуть також надлишок перцю, а кінза, зелена цибуля та інша зелень – зайву кислоту.
  • Десертне вино здатне змінити смак пересоленого супу.
  • Томатну пасту або помідорний сік доцільно додати до гречаного і квасолевого супу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-21 14:04:31