Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що приготувати з маци: 5 найкращих рецептів

Не знаєте, що приготувати з маци? Насправді безліч страв — від ситного супу до легкого десерту. 5 найкращих рецептів на вибір — у матеріалі Факти ICTV.

Що приготувати з маци: найкращі рецепти

Зазвичай страви з мацою готують до свята Песах, втім їх можна подавати навіть у будні. Додавайте їх до сніданку, обіду, вечері чи звичайного перекусу.

Суп з кльоцками з маци – рецепт

 

Фото: Unsplash

Основа для цієї страви – курячий бульйон з овочами.

Інгредієнти:

  • курячий бульйон – 1 л
  • цибуля  ріпчаста – 100 г
  • цибуля зелена – 30 г
  • морква – 50 г
  • горошини запашного перцю – 5 шт.
  • лавровий лист – 1 шт.
  • сіль, чорний мелений перець, свіжа зелень – до смаку

Для кльоцок з маци:

  • маца –  100 г
  • курячий жир – 50 г
  • ріпчаста цибуля – 50 г
  • яйця –  7 шт.
  • кріп – 2 гілочки
  • сіль – до смаку

Приготування:

  1. Готуємо кльоцки. Мацу подрібнюємо в борошно та просіваємо крізь сито.
  2. У розтопленому курячому жирі смажимо нашатковану ріпчасту цибулю до готовності. Додаємо трохи солі, яйця і дрібно нарізаний кріп.
  3. З борошна маци та обсмаженої маси замішуємо тісто, за консистенцією воно має нагадувати  густу сметану.
  4. Формуємо кльоцки та  опускаємо їх у курячий бульйон разом з запашним перцем та лавровим листком.
  5. Доводимо суп до кипіння, і за 2-3 хв вимикаємо вогонь і накриваємо суп кришкою.
  6. Розливаємо суп по тарілках, щедро додаємо зелень петрушки, кропу і зеленої цибулі.

Панірована курка у спеціях – рецепт

курка, паніровка з маци

Фото: Unsplash

Інгредієнти:

  • 2 цілі курки
  • олія для фритюру – 2 л
  • яйця – 4 шт.
  • маца – 4 листи
  • кошерна сіль – 1 ч. л.
  • приправа для птиці – 2 ст. л.
  • чорний перець крупного помелу – 2 ст. л.
  • паприка –  1 ч. л.
  • мелений імбир – 0, 5 ч. л.
  • мелена кориця – 0, 5 ч. л.
  • мелений запашний перець – 0, 5 ч. л.
  • мелена гвозлика – 0, 5 ч. л.

Приготування:

  1. Приготуйте суміш спецій. Змішайте в мисці кошерну сіль, чорний перець, приправу для птиці, паприку, імбир, корицю, мелений запашний перець та гвоздику.
  2. Промийте і обсушіть курки. Поріжте кожну на частини: грудки, крила, гомілки і стегна. Якщо грудки дуже великі, розріжте їх навпіл.
  3. Посипте курку сумішшю спецій, накрийте кришкою і залиште в холодильнику на кілька годин.
  4. Розбийте яйця у мисці, потім додайте 2 ст. л.води і змішайте.
  5. Розмеліть мацу у крихту та перекладіть у глибокий посуд.
  6. Занурте кожен шматочок курки спочатку в яйцях, потім в маці, викладіть на решітку та залиште на 15 хв за кімнатної температури, щоб суміш застигла.
  7. Розігрійте олію у великій глибокій сковороді та обсмажуйте курку порціями до рум’яної скоринки з усіх боків. Перевертайте шматки за потребою.
  8. Покладіть готові шматочки курки на тарілки, покриті паперовими рушниками.
  9. За бажанням перед подачею посипте сіллю.

Фрикадельки з мацою – рецепт

фрикадельки

Фото: Unsplash

Інгредієнти:

  • м’ясо – 500 г
  • цибуля  ріпчаста – 100 г
  • часник – 1 зубчик
  • яйце – 1 шт.
  • подрібнена петрушка – 1 ст. л.
  • томатний соус – 450 г
  • маца – 2-3 листки маци
  • сіль, чорний мелений перець, свіжа зелень – до смаку

Приготування:

  1. Обережно помийте м’ясо і наріжте на шматочки для подальшого перекручування в м’ясорубці або обробки в блендері.
  2. Очистьте цибулю та часник.
  3. Приготуйте фарш. У м’ясорубці або блендері подрібніть м’ясо, цибулю, часник.
  4. Перекладіть масу в глибокий посуд, додайте яйце, сіль, перець та зелень.
  5. Ретельно перемішайте всі інгредієнти до утворення однорідної маси.
  6. Сформуйте невеликі кульки одного розміру, потім обваляйте фрикадельки у подрібненій маці.
  7. Обсмажте фрикадельки на середньому вогні в глибокій пательні з усіх боків до золотавого кольору. Додайте томатний соус та продовжуйте готувати 10-15 хв.

Яблучний пиріг з мацою – рецепт

Навряд чи вам спадало на думку, що приготувати з мацою можна смачні і цікаві варіанти сніданку або перекусу. Однак це дійсно так. Приклади – яблучний пиріг та гранола.

Пісний яблучний пиріг

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Інгредієнти:

  • вершки або молоко – 100-150 мл
  • яйця: 1-2 шт.
  • маца – 100-150 г
  • яблука –  2-3 шт.
  • цукор, кориця – до смаку

Приготування:

  1. Розмеліть мацу.
  2. Наріжте яблука та змішайте з цукром та корицею.
  3. Викладіть шар мацевої крихти на дно форми, потім шар яблук. Повторюйте, поки не закінчаться інгредієнти. Зверху має бути шар маци.
  4. Збийте вершки або молоко з яйцями та залейте пиріг.
  5. Випікайте у добре розігрітій духовці до золотистого кольору протягом 15-20 хв за 180°C.

Гранола з мацою – рецепт

Маца має унікальний смак і текстуру, тому додаючи її до граноли, ви лише збільшуєте корисність цієї страви.

гранола

Фото: Unsplash

Інгредієнти:

  • маца – 100-150 г
  • олія – 2 ст. л.
  • мед або фруктовий сироп – 2 ст. л.
  • горіхи (мигдаль, грецький горіх, арахіс) та сухофрукти (родзинки, курага, сушені вишні) – до смаку

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180°C.
  2. Розмеліть мацу. Змішайте її з олією та медом або сиропом. Додайте горіхи та сухофрукти.
  3. Розподіліть суміш на деко та запікайте протягом 10-15 хв, часто перемішуючи.

Тож відтепер не виникатиме питання, що приготувати з мацою. Експериментуйте на власній кухні, це дуже цікаво.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-25 11:22:22