Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

П’ять рецептів пасок на Великдень 2024: покрокове приготування

Великдень – одне з найважливіших свят у християнській релігії. Цей день уособлює пробудження природи від сну та звільнення від гріхів. Також Великдень символізує жертву сина Господнього за гріхи людства.

У 2024 році свято випадає на 5 травня. Традиційною основною стравою на Великдень є паски, які прикрашають білою глазур’ю.

Факти ICTV зібрали найкращі рецепти пасок на Великдень 2024.

Рецепт сирної паски без випікання

Інгредієнти: 

  • перетертий на ситі свіжий жирний сир – 1 кг
  • круто зварені яйця – 5 шт.
  • м’яке вершкове масло – 200 г
  • сметана – 200 г
  • цукор – 1 склянка
  • ванільний цукор – 1 ч. л.

Фото: Pixabay

Спосіб приготування сирної паски: 

  1. Розтираємо жовтки, вершкове масло, сметану, цукор та сир. Додаємо ванільний цукор та пів склянки родзинок чи цукатів.
  2. Вимішавши, викладаємо у вологу марлю та кладемо у якусь форму під гніт, щоб стікала сироватка.
  3. Форму залишаємо на дві доби в холодному місці, потім обережно виймаємо паску та робимо зверху хрест із родзинок.

Рецепт заварної паски

Інгредієнти: 

  • борошно – 5 склянок
  • молоко – 9,5 склянки
  • жовтки – 7 шт.
  • цукор – 6 склянок
  • дріжджі – 100 г
  • вершкове масло – 600 г
  • сіль – дрібка
  • ванілін – дрібка

Як приготувати заварну паску: 

  1. Борошно заварюємо гарячим молоком. Як охолоне, додаємо розтерті з половиною норми цукру жовтки, дріжджі, розведені в пів склянки молока.
  2. Замішуємо густе тісто, потроху досипаючи борошно, даємо підійти, додаємо решту цукру, трохи солі й ваніліну, вимішуємо, додаємо вершкове масло, ще раз вимішуємо та кладемо у форму.
  3. Коли тісто підніметься, випікаємо в духовці.

Інгредієнти: 

  • сир – 1 кг
  • яйця – 4 шт.
  • ваніль – дрібка
  • цукор – 1 склянка
  • вершкове масло – 100 г
  • горіхи подрібнені – 2 склянки

Спосіб приготування сирної паски з горіхами: 

  1. Сир протираємо крізь сито, додаємо цукор, ваніль, яйця, масло. Усе добре перемішуємо.
  2. Волоські горіхи підсмажуємо, подрібнюємо, перемішуємо з сиром, додаємо вершки або сметану, викладаємо у форму та ставимо під прес.

Рецепт паски з родзинками

Інгредієнти: 

  • борошно – 800 г
  • вершкове масло – 200 г
  • цукор – 200 г
  • молоко – 1 склянка
  • яйця – 5 шт.
  • свіжі дріжджі – 50 г
  • родзинки – 200 г
  • сіль – дрібка

Як приготувати паску з родзинками: 

  1. Розтоплюємо масло, вливаємо гаряче молоко, додаємо цукор, сіль. Перемішуємо та охолоджуємо до температури парного молока, після чого всипаємо борошно, вливаємо розведені в невеликій кількості молока спінені дріжджі, ретельно перемішуємо.
  2. Ставимо в тепле місце. Коли підійде, додаємо пʼять жовтків, пʼять збитих у стійку піну білків, родзинки та вимішуємо. Тісто кладемо у гарно змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини.
  3. Коли тісто підніметься в рівень з краями форми, випікаємо за температури 180 °С до готовності.

Рецепт шоколадної паски

сирна паска

Фото: Pixabay

Інгредієнти: 

  • сир – 1 кг
  • вершкове масло – 400 г
  • густа сметана – 2 склянки
  • цукор – 1 склянка
  • вершки – 1 склянка
  • шоколад – 200 г
  • жовтки – 4 шт.
  • білки – 2 шт.
  • ванілін – дрібка

Як приготувати шоколадну паску: 

  1. Протираємо сир через сито, змішуємо з вершковим маслом і густою сметаною. Потім змішуємо цукор з вершками та шоколадом, натертим на дрібній терці, додаємо ванілін.
  2. Розмішуємо, доки не залишиться крупинок шоколаду. Шоколадну масу змішуємо з сиром, добре розтираємо.
  3. Збиваємо густі вершки та яєчні білки, з’єднуємо з приготовленим сиром. Додаємо дрібно нарізані цукати та родзинки.
  4. Все перемішуємо, викладаємо у пасочницю, накриваємо кришкою, кладемо гніт і ставимо на добу в холодне місце.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-19 20:37:05