Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Обрізка винограду навесні: терміни і правила обрізки

Обрізка винограду навесні дуже важлива, оскільки вона допомагає розподілити поживні речовини так, щоби забезпечити найбільшу врожайність за сезон. Також вона потрібна для того, щоб правильно сформувати крону. Завдяки цьому кущ виглядатиме красиво, охайно та не займатиме велику площу.

Коли обрізати виноград навесні та як це правильно робити – читайте у матеріалі на Фактах ICTV .

Коли обрізати виноград навесні: найкращі терміни

Навесні рослинам потрібен особливий догляд. Правильна обрізка винограду навесні необхідна для:

Зараз дивляться

  • звільнення від зайвих пагонів, які спричиняють надмірне споживання поживних речовин;
  • видалення сухої та нездорової лози;
  • підвищення врожайності та поліпшення смакових якостей винограду;
  • більш зручного догляду за виноградом;
  • формування правильної крони.

Правильно обрізана крона покращує вентиляцію і забезпечує потрапляння достатньої кількості ультрафіолетових променів до рослини. До того ж такий виноград краще запилюється.

На врожайність та смакові якості впливає також період, коли ви почали обрізати виноград навесні. Якщо проґавити момент і розпочати зрізання пагонів дуже пізно, втрати врожаю не уникнути.

Коли обрізати виноград навесні:

  1. починати обрізку потрібно до початку руху соку, тобто до початку вегетації, щоб зрізи краще загоювалися;
  2. температура повітря не має опускатися нижче 5-7 градусів. Краще обирати період, коли вдень ​​вже помірно тепло, а вночі тримається стабільна плюсова температура. Цей період, як правило, настає в березні.

Фахівці радять спочатку обрізати морозостійкі сорти винограду, після них приступати до більш теплолюбних та молодих кущів.

Фото: Рixabay

Як правильно обрізати виноград навесні

Обрізка винограду навесні має проводитися дуже акуратно й тільки добре заточеним й продезінфікованим інструментом (секатором або гілкорізом), щоб уникнути розщеплень та щербин.

  • Правильна обрізка винограду залежить від віку куща. У перші три роки краще обрізати майже всі гілки, залишаючи лише 2-3 найміцніші пагони.
  • У наступні роки з куща варто видаляти висохлі, пошкоджені, слабкі або хворі гілки. Залишати варто тільки найміцнішу лозу товщиною понад 5 мм.

Обрізка винограду навесні: основні правила

  • зріз здійснюється під прямим кутом, це зменшить розмір рани та прискорить її загоєння;
  • вкорочуйте довгі пагони, залишаючи при цьому не більше 10-13 бруньок;
  • видаляйте всі пошкоджені, сухі та старі гілки;
  • зрізайте дуже тонкі (до 6 мм) або, навпаки, дуже товсті (понад 1 см) пагони.

Після обрізки винограду треба обробити рани та підв’язати рукави й стрілки кущів до садової шпалери.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-19 16:54:23