Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

На Чернігівщині почали частіше хворіти на гострі кишкові інфекції

Епідеміологічна ситуація по гострим кишковим інфекціям у 2025 році значно погіршилася в Деснянській, Кіптівській та Козелецькій громадах.

Про це повідомляє Козелецьке відділення центру контролю та профілактики хвороб.

Так, станом на 21 березня 2025 року зареєстровано 15 випадків захворювання, що на 60% більше ніж за аналогічний період минулого року. При цьому серед захворілих п’ять дітей, що становить 33,3%. Діагноз сальмонельоз підтверджено двом хворим, дорослим пенсійного віку, сім випадків з зі встановленими збудниками.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах. Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

З метою профілактики кишкових інфекцій:

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, та перед прийомом їжі;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

Як повідомляв MYNIZHYN, за минулий тиждень, з 10 березня по 16 березня, у Ніжині зареєстровано 413 випадків ГРВІ та грипу, з яких 231 – серед дітей. У порівнянні з попереднім періодом захворюваність знизилася: серед дітей – на 6%, серед дорослих – на 21%.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
Telegram
Viber
Facebook
Instagram
Youtube


Джерело: mynizhyn.com
2025-03-23 13:23:27