Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Мед з бузини: як приготувати в домашніх умовах

Про користь ягід бузини відомо давно. Плоди містять велику кількість вітамінів A, B, C. З ягід бузини готують варення, сиропи, вино.

Не менш корисні і квіти цього куща. Тому їх заварюють як чай, роблять лікувальні настоянки й варять так званий мед. Насправді це варення, яке за своєю консистенцією та кольором дуже схоже на мед.

Бузина здавна використовується в народній медицині для лікування різних захворювань. Наприклад, його часто застосовують при застуді та грипі для зменшення симптомів та прискорення одужання. Також він використовується для лікування болю в горлі, кашлю та інших респіраторних захворювань.

Готується мед з бузини просто, а виходить ароматним і дуже смачним.

Як його приготувати, розповів шеф та експерт реаліті На ножах на Новому каналі Алекс Якутов.

Як приготувати мед з бузини

Лимонну кислоту у рецепті можна замінити соком лимона. На рекомендовану кількість продуктів достатньо буде 3-4 ст. л. соку лимона.

Інгредієнти:

  • квітки бузини – дві щільно заповнені склянки
  • вода – 500 мл
  • цукор – 1 кг
  • лимонна кислота – 0,25 ч. л.

Мед з бузини: рецепт покроково

  1. Квітки промиваємо та відокремлюємо від гілочок.
  2. Складаємо в каструлю та заливаємо водою. Доводимо до кипіння і кип’ятимо 10-15 хвилин.
  3. Даємо настоятися щонайменше годину. Усі квітки викидаємо.
  4. У відвар додаємо цукор та лимонну кислоту. Вона потрібна, щоб мед не кристалізувався. Варимо на повільному вогні дві години, періодично помішуючи. Готовність визначайте за густотою. Хочете мед густіший – варіть довше.
  5. Мед з бузини переливаємо у чисті стерилізовані банки та накриваємо кришками. Зберігаємо у темному місці.

Як використовувати мед із бузини

Мед з бузини може надати глибину і складність різним пікантним стравам. Ось декілька способів його використання:

  • Глазур для м’яса. Використовуйте мед як глазурь до смаженого чи запеченого м’яса. Змішайте мед з соєвим соусом, часником, влийте трохи соку лимона. Нанесіть глазур на м’ясо за 10-15 хвилин до завершення приготування, щоб утворилася карамелізована, ароматна скоринка.
  • Заправка для салатів. Цей продукт може одним з ігредієнтів салатних заправок. Змішайте його з оливковою олією, бальзамічним оцтом і гірчицею. Використовуйте таку заправку для овочевих салатів.
  • Маринування овочів. Змішайте мед з бузини з олією, соком лимона чи лайма, часником та італійськими травами для маринаду. Замаринуйте овочі (кабачки, баклажани, солодкий перець та перериці) перед приготуванням на грилі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-22 12:54:24