Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Коли збирати цибулю – найвдаліший час

Цибуля – незамінний компонент для приготування будь-яких страв. Терміни її дозрівання можуть бути різними. Усе залежить і від погодних умов, і від методики догляду, і від часу садіння.

Коли збирати цибулю, посаджену в різні пори року – читайте в нашому матеріалі.

Коли збирати цибулю

Якщо ви посадили цибулю восени, то збір врожаю залежить від того, для яких цілей вирощувалась рослина. Якщо для зелені або насіння, то збирати її потрібно, коли наростає Місяць, якщо для плодів на зберігання – коли спадає.

Зараз дивляться

Посаджена пізно восени (листопад) цибуля росте у землі всю зиму та весну. Збирати її потрібно, коли зелене цибулиння посохне – десь в кінці липня — на початку серпня.

Садять цибулю і рано навесні. Її краще збирати у середині серпня.

Збирати і викопувати цибулю потрібно, коли вона вже повністю дозріла. За часом це близько 68-80 днів від посадки коренеплоду.

Найголовніше під час збирання цибулі – це дивитися на її зовнішній вигляд та ознаки дозрівання.

Ознаки дозрівання цибулі

Звичайно, дозрівання цибулі залежить і від її сорту. Відповідно, ранні сорти дозрівають у червні, середні та пізні – у кінці липня – середині серпня.

Варто звертати увагу на вигляд цибулі:

  • пір’я жовтіє і починає сохнути;
  • нове листя не росте;
  • всихає і закривається шийка цибулини;
  • більша частина рослин лягла на землю;
  • луска цибулини засихає і легко відшаровується;
  • стрілки витягуються, а коробочки з насінням тріскаються;
  • голівка цибулі змінює колір на рожевий (це залежить від сорту цибулі).

Якщо на цибулинній грядці ви помітили ці ознаки – цибуля готова до викопування.

Як варто зберігати цибулю, щоб вона не погнила

Після викопування цибулю можна заплести у вінки – техніка перевернутої косички, але замість пасм волосся – сухі стебла рослини. В одному вінку може бути від 30 до 60 цибулин. Цибулинні віночки дуже зручно зберігати, їх можна повісити у будь-якому місці.

Ще є варіант – обрізати сухі стебла та зберігати цибулю у ящиках. Стояти ці ящики повинні в сухих і добре провітрюваних приміщеннях. Необхідна температура – від 15 до 20 градусів тепла.

Перемерзання цибулі призводить до втрати смаку. Також потрібно час від часу ворушити цибулю та відразу викидати гнилі цибулини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-01 14:34:11