Україна і світ
Голубці з картоплі на Святвечір: як приготувати за старовинним рецептом
Голубці з картоплею на Святвечір – це одна з традиційних страв, яку готують в багатьох регіонах України. Вони хоч і пісні, але дуже смачні, ароматні та прості у приготуванні.
Особливий смак цієї страви досягається завдяки поєднанню картоплі, смаженої цибулі та томатної заправки.
Голубці з картоплі на святвечір: рецепт старовинний
Інгредієнти:
- капуста – 1-2 головки
- картопля – 2 кг
- цибуля – 7 шт.
- сіль, перець – до смаку
- олія – для смаження
Для томатної заливки:
- томатна паста – 2 ст. л.
- вода – 700 мл (приблизно)
- сіль, перець, лавровий лист – до смаку
- цукор – 1 ч. л.
Приготування:
- Спочатку підготуємо капусту. Спочатку капусту промийте, зніміть верхнє листя за потреби. Потім виріжте гострим ножем качан, щоб було легше відокремлювати листя.
- Закип’ятіть у великій каструлі воду з 1 ч. л. солі. Опустіть качан капусти в киплячу воду, а через кілька хвилин почніть обережно відокремлювати листочки. Зріжте товсті прожилки на листках, щоб вони стали м’якими. Обрізки капусти залиште – вони знадобляться для викладання на дно каструлі.
- Для начинки картоплю (500 г) відваріть у підсоленій воді і розімніть у пюре. Сиру картоплю (1,5 кг) натріть на середній тертці.
- Одну цибулину натріть на дрібній тертці. Решту наріжте дрібними кубиками. Обсмажте нарізану цибулю на олії до золотавого кольору.
- Змішайте картопляне пюре, натерту сиру картоплю та обсмажену цибулю. Додайте до смаку сіль та перець.
- На дно каструлі викладіть залишки капусти або непридатне для загортання листя.
- Візьміть лист капусти, покладіть у центр начинку та заверніть, формуючи голубець. Голубці щільно викладіть в каструлю шарами.Для томатної заправки у 700 мл води додайте томатну пасту, сіль, перець та цукор. Усе гарно перемішайте та додайте лаврові листки.
- Залийте голубці томатною водою так, щоб вони були майже повністю покриті. Зверху накрийте залишками капустяного листя.
- Каструлю з голубцями помістіть на слабкий вогонь і готуйте близько 1 години 20 хвилин. Смачного!
Голубці з картоплі: корисні поради
- Для більш насиченого смаку до начинки можна додати дрібно нарізані та обсмажені печериці чи попередньо відварені сушені білі гриби.
- Для особливої пікантності можна додати трохи меленого коріандру чи пропущеного через прес часнику.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Голубці з картоплею – це ідеальний вибір для Святвечора. Теплого свята та родинного затишку!
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-24 15:31:00