Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні події війни за тиждень 15 – 21 квітня 2024

Загалом цей тиждень сповнений позитивних новин. Передусім, відбулися дві історичні події – знищення РЛС Контейнер поблизу міста Ковилкіно у російській Мордовії, що є серйозним успіхом для України, та збиття російського бомбардувальника Ту-22М3.

Яке це значення має для України, а також про інші важливі події протягом цього тижня на фронті ексклюзивно Фактам ICTV розповів військовий аналітик Петро Черник.

Вибухи у Джанкої

Під час “бавовни” у Джанкої в ніч з 16 на 17 квітня було знищено 4 пускові установки ЗРК С-400, 3 радіолокаційні станції, пункт управління засобами ППО тощо. Найголовніше, за словами експерта, що там постраждало, це ЗРК С-300 та С-400. Ця подія є серйозною іміджевою втратою для РФ, однак на фронт мало впливає.

Зараз дивляться

– Той факт, що ракети прилетіли та знищили їхню славнозвісну протиповітряну оборону, грає вирішальну роль у пониженні іміджевої картини РФ як виробника зброї. Також виявилося, що ЗРК С-400 – не такі вже й хороші комплекси, оскільки їх обходять звичайні безпілотники, що вже й казати про ракети ATACMS.

На світових ринках С-400 коштує $1 млрд 200 млн за один дивізіон. Тож це ще й колосальна фінансова втрата для країни-агресора, – говорить Петро Черник.

За його словами, сталося випробування застосування MGM ATACMS, тож пройшло своєрідне тренування у знищенні Кримського мосту. Однак поки що фундаментально на події на лінії зіткнення це не впливає, як і на завдання ударів по Україні.

Знищення Ту-22М3 і РЛС Контейнер

Чудовою новиною тижня є знищення російського Ту-22М3.

– Це повпливає на застосування ракети Х-22 по Україні, але загалом на філософії завдання ракетних ударів це жодним чином не позначиться. Тому що є інші ракетоносії.

Крім того, збили “тушку”, а вони завжди йдуть у парі. Та, що летіла з нею, негайно розвернулася – отже, як мінімум дві ракети до нас не долетіли. І це чудово, оскільки ці ракети могли щось знищити і когось вбити, – додав військовий аналітик.

За словами іншого експерта, провідного наукового співробітника Державного музею авіації імені О.К. Антонова Валерія Романенка, знищення “тушки” має символічне значення – Україна продемонструвала росіянам, що їм ніде немає спокою, навіть у глибині їхніх територій.

До того ж, тепер РФ доведеться змінювати тактику – якщо раніше літаки країни-агресора підлітали десь на 150 км до лінії бойового зіткнення, то тепер будуть вимушені триматися на дистанції у 300 км.

Ще одним успіхом і приводом радіти є знищення цього тижня РЛС Контейнер у Мордовії, оскільки радіотехнічний вузол забезпечує прикриття та обчислення балістичних ракет, які потенційно можуть полетіти у бік РФ.

– Це зброя Судного дня, це зброя їхньої ядерної тріади, зброя ядерного стримування. Те, що туди влучили – це не просто іміджева втрата, а й воєнна серйозна поразка. Але, знову ж таки, безпосередньо до лінії бойового зіткнення цей успіх немає жодного стосунку. Однак це не робить цю подію менш історичною, – говорить Петро Черник.

Посилення оборони та повітряного щита

Цього тижня лунали численні заяви щодо посилення протиповітряного щита України. Так, 13 квітня Німеччина ухвалила рішення про постачання Україні третьої системи протиповітряної оборони Patriot. А 17 квітня ця ж країна виступила з новою ініціативою щодо надання Україні систем ППО.

Також 18 квітня глава оборонної компанії Diehl Defence Гельмут Раух заявив, що Україна отримає додаткову систему ППО Iris-T.

До того ж, 19 квітня учасники засідання Ради Україна-НАТО домовилися збільшити військову допомогу Києву, зокрема й надати додаткові засоби ППО.

– Це свідчить про те, що ніхто нас сам на сам не залишить, що рівень прикриття неба зростатиме, – наголошує Петро Черник.

Крім того, президент України Володимир Зеленський повідомив, що в Україні зростають потужності власного оборонного виробництва.

– Частка власного виробництва постійно зростає. Держава укладає з нашими підприємствами серйозні, тривалі контракти, які дають прогнозованість, можливість набирати людей і залучати інвестиції. Вже цього місяця наша промисловість уперше видає 10 Богданів, у травні й далі – ще більше, – написав він.

Такі заяви з боку керівництва держави, за словами військового аналітика, демонструють те, що Україна починає по-справжньому відновлювати свою воєнну промисловість. А от політику американців щодо надання допомоги наша країна навряд чи змінить.

– Завжди не вистачає зброї. На жаль, така сувора реальність з цим. Ми не скасуємо політику американців щодо надання допомоги, тож треба пристосовуватися – і ми це робимо. Дещо затрималася допомога, але немає катастрофи. Якби була катастрофа, то вони (росіяни, – Ред.) б стояли в Ужгороді, а їх там немає, – додає Петро Черник.

Часів Яр і Роботине

Наразі ситуація на фронті більш-менш стабільна, найгарячішими напрямками залишаються Запорізький і Донецький.

– Ситуація відносно стабільна, противник поки що не реалізовує стратегічного завдання, яке перед собою ставить. Воно дуже зрозуміле – вийти на адміністративні кордони Донеччини та Луганщини, – сказав Петро Черник.

За його словами, Часів Яр – це логічний пункт для проходження і реалізації цього завдання окупантів. Однак варто пам’ятати, що місто розташоване на височині та досить добре укріплене.

– Чи зможуть? Часів Яр дуже серйозно укріплений. Це височина, там ціла мережа водних каналів від Сіверського Дінця, тож це є природньою перешкодою. Бахмут брали десь 10 місяців, тож я не розумію, як вони можуть швидко взяти Часів Яр, оскільки начебто є розпорядження у них там до 9 травня це виконати, – розповідає військовий аналітик.

Тож, за його словами, поки що важко, критично, боляче, але здебільшого ситуація на нашу користь.

Ще однією гарячою точкою на фронті є Роботине на Запорізькому напрямку. Там теж складна ситуація, але поки що не катастрофічна. Решта фронту перебуває у відносній стабільності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-21 09:00:40