Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 4 лютого 2024

Президент Володимир Зеленський відвідав Роботине Запорізької області. Там він нагородив бійців, а також заслухав доповіді військових. Крім того, голова держави провів нараду щодо безпекової ситуації у регіоні.

РФ не полишає терор мирного населення. Так, через атаку Торецька Донецької області щонайменше одна людина загинула та дві зазнали поранення.

Обстановка на фронті залишається складною, особливо на Авдіївському, Бахмутському напрямку, а також у Роботиному Запорізької області.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 4 лютого 2024 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Візит Зеленського в Роботине

Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський відвідав Роботине Запорізької області, де особисто подякував воїнам і нагородив на передовій пʼятьох з найкращих.

Крім того, голова держави провів нараду щодо безпекової ситуації в Запорізькій області. Заслухав доповіді військового командування, керівників правоохоронних органів.

Зокрема, обговорювали ситуацію на полі бою, оборонні дії на Авдіївському напрямку, обстановку в районі Роботиного та на інших ділянках фронту, фортифікації. Не оминули увагою й захист об’єктів критичної інфраструктури й оборонно-промислового комплексу регіону від ворога.

Він зазначив, що у Роботиному Запорізької області зараз одна з найбільш жорстких частин фронту. 

Обстріл Торецька

Фото: Вадим Філашкін

Близько 13:00 4 лютого окупанти вдарили по Торецьку Донецької області.

Артилерія РФ вгатила по житловій забудові міста.

Через російську агресію щонайменше одна людина загинула та дві зазнали поранення.

Наразі постраждалих уже доправили до найближчої лікарні, там їм надають медичну допомогу.

Точні наслідки обстрілу встановлюються.

Обстановка на фронті

Збройні сили України трохи просунулися на південний захід від Бахмута Донецької області, зазначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За словами речника Східного угруповання військ ЗСУ Іллі Євлаша, російське військове командування перекидає резерви на Бахмутський напрямок для прориву українських рубежів оборони на захід від Бахмута в напрямку Часового Яру.

Тим часом, згідно з даними Генерального штабу Збройних сил України, лише протягом доби на Бахмутському напрямку Сили оборони України відбили три ворожі атаки неподалік Богданівки та Кліщіївки Донецької області.

Крім того, за інформацією Генштабу, на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку.

– Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 27 атак ворога біля Новокалинового й Авдіївки та ще 3 атаки поблизу Первомайського Донецької області, – йдеться у повідомленні.

Вибухи в РФ та Криму

У центрі поки що окупованого Севастополя було чути вибухи. Так званий губернатор Михайло Развожаєв не забарився з реагуванням на “гучну” подію, він переконує, що це люди в середмісті чули, як тренуються розрахунки протипідводно-диверсійного забезпечення.

Останні, переконує Развожаєв, під час навчань застосовують реактивні бомбомети.

Також в РФ сьогодні заявили про атаку дронів. Так, у Курську було пошкоджено інфраструктурні об’єкти зв’язку. Бєлгородська область також опинилася під ударом безпілотників.

Там під удар нібито потрапив Старий Хутір Валуйського міського округу.

В одному з приватних домоволодінь села, переконує губернатор В’ячеслав Гладков, пошкоджено гараж і паркан.

Ситуація на кордоні з Сумщиною

Фото: Сергій Наєв

Російська ДРГ у складі 10 окупантів намагалась прорвати кордон на Сумщині, а саме на підступах до Глухівської громади, про що повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

– На Сумському напрямку бійцями Сил територіальної оборони, що боронять Північну операційну зону, припинено чергову спробу ворожої диверсійно-розвідувальної групи перетнути державний кордон України, – написав він.

Українські бійці відразу відкрили вогонь, бій тривав півтори години. Ворог зазнав втрат. Його відкинули далеко за межі українського кордону.

Призначення Федорова головою Запорізької ОВА

Мера Мелітополя Івана Федорова президент Володимир Зеленський призначив очільником Запорізької ОВА.

Зі свого боку новий голова зазначив, що перед ним стоять такі завдання:

  • посилення обороноздатності Запорізької області та повноцінна підтримка військових;
  • всебічна допомога жителям і переселенцям на підконтрольній Україні території та адвокація прав людей, які залишаються в окупації;
  • підготовка до відновлення життєдіяльності громад після деокупації.

Також глава Запорізької ОВА додав, що його перший пріоритет на посаді – це безпека мешканців, які проживають на території області, що не окупована ворогом. Зокрема, це будівництво фортифікацій.

Безпекова ситуація на польському кордоні

У Польщі на кордоні з РФ і Білоруссю запроваджують термінові заходи для нацбезпеки. Спеціальний період починається з 5 лютого і триватиме до 5 травня 2024 року.

Територія на Сході Польщі, на якій діє попередження, межує з Білоруссю та Російською Федерацією.

У Польщі на кордоні з РФ і Білоруссю запроваджують термінові заходи для нацбезпеки

Навігаційне попередження у Польщі запроваджують через нібито можливі незаплановані воєнні дії для забезпечення національної безпеки. Проте у повідомленні ЗС не уточнюється, про що саме йдеться.

Фінал нацвідбору Євробачення

Alyona Alyona & Jerry Heil представлятимуть Україну на Євробаченні-2024 з піснею Teresa & Maria.

За результатами Нацвідбору перемогу здобув дует українських співачок Alyona Alyona & Jerry Heil. Переможця обирали голосами журі (50%) та глядачів (50%).

Пісня Teresa & Maria так полюбилася українцям, що набрала 11 балів у глядацькому голосуванні.

Журі віддало дуету Alyona Alyona & Jerry Heil 10 балів. Зрештою фінальний результат дівчат у Нацвідборі становив 21 бал.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-04 21:37:42