Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 31 січня 2024

31 січня Україна в рамках 50 обміну повернула з полону РФ 207 військовополонених українців. Також відбувся суд ООН, який виніс рішення по суті за позовом України проти РФ.

У тимчасово окупованому Криму лунали вибухи у декількох містах, повідомлялось і про пожежу на території аеродрому Бельбек.

Що відбулося в Україні та світі за добу 31 січня 2024 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Обмін полоненими

Україна повернула з російського полону 207 військовополонених українців. Це вже 50-й обмін полоненими, наразі Україні вдалося повернути 3 035 військовополонених.

Фото: Володимир Зеленський

Керівник ОПУ Андрій Єрмак повідомив, що серед повернених з російського полону українців є воїни ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ, Нацполіції, з-поміж яких як рядові, сержанти, так і офіцери.

– Багато оборонців Маріуполя, військових, що були на Азовсталі, острові Зміїний, Донецькому, Запорізькому, Харківському, Луганському, Херсонському та Сумському напрямках. Це другий великий обмін після тривалої перерви. І ми продовжуємо роботу та виконання завдання  президента – повернути всіх, – написав він.

Також серед звільнених з полону РФ українців є морпіхи та бойові медики.

Як повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, серед тих, кого Україні вдалося повернути додому з російського полону 31 січня, є 40 поранених та важкохворих людей.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

На обміні не було полонених українців, яких нібито перевозили на Іл-76, що впав у Корочанському районі Бєлгородської області РФ.

Обстріл Херсону та вибухи у Миколаєві

Херсон тривалий час під ворожим вогнем. Армія РФ, за словами начальника Херсонської міської військової адміністрації Романа Мрочко, обстрілює місто з тимчасово окупованого лівого берега.

Так, вдень РФ вдарила по житлових кварталах у Дніпровському районі Херсона. Були пошкоджені, зокрема, багатоповерхівки. Люди, на щастя, не постраждали.

Росіяни також знову атакували Берислав на Херсонщині з безпілотника. Під удар потрапило подружжя. 65-річний чоловік та 62-річна жінка їхали містом на мотоциклі, коли окупанти скинули на них два вибухові предмети. Поранених госпіталізували.

У Миколаєві пролунало щонайменше два вибухи під час повітряної тривоги.

Бавовна у Криму

Вдень 31 січня одразу у декількох містах на Кримському півострові пролунали вибухи.

Фото: Google Maps

Так, гучно було у Севастополі, Джанкої та Феодосії.

Фото: Google Maps

Після цього Кримській міст закрили.

Також повідомлялось, що на кримському аеродромі Бельбек щось горить.

Вибух у Петербурзі

Вранці 31 січня, близько 04:45 за Москвою, жителі російського Петербурга чули гучний вибух.

За даними місцевих ЗМІ, місто атакував безпілотник, який упав на території заводу Невський мазут, після того, як його нібито підбили із ППО С-400 Тріумф.

Пишуть, що на заводі внаслідок падіння БпЛА була невелика пожежа – загорілися три порожні цистерни, але її нібито швидко загасили, і постраждалих теж начебто немає. Постраждали тільки автомобілі, припарковані на території заводу.

У Міноборони країни-агресора заявили, що збили безпілотний літальний апарат над територією сусідньої Псковської області.

Візит Нуланд до Києва

До Києва приїхала заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

У програму її візиту увійшли зустрічі з представниками уряду, ветеранами та громадянським суспільством, “щоб підкреслити нашу спільну відданість перемозі над російською агресією в Україні”.

Допомога від Німеччини

Чергову партію військової допомоги Німеччина відправила Україні. До пакету увійшли броньована техніка, боєприпаси, зокрема ракети тощо.

Нова поставка включає 24 бронетранспортери, чотири автомобілі багатоцільового призначення на гусеничному ходу Bandvagn 206 (BV206), один мостоукладальник BIBER із запчастинами. Останні вже використовуються, їх наразі Україна має 14 одиниць.

Крім того, наша держава отримала 94 тис. індивідуальних пайків харчування, і не лише це. Перелік війсьвої допомоги дивіться за посиланням.

Суд ООН щодо РФ

31 січня 2024 року суд у Гаазі виніс рішення по суті за позовом України проти РФ.

Суд визнав, що Росія порушила деякі частини Конвенції ООН про запобігання фінансуванню тероризму, бо не розслідувала фінансову підтримку сепаратистів на Сході України в 2014-му.

Попри це, суд не призначив компенсацію, як того вимагав Київ.

Суд також відмовився винести конкретне рішення щодо відповідальності Росії за збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 з непідконтрольних Україні територій 17 липня 2014-го, про що просила Україна.

Жеребкування Євробачення

За результатами жеребкування, яке провели рганізатори Євробачення 2024, Україна вийде на сцену у першій половині першого півфіналу, який відбудеться у вівторок, 7 травня

Разом з Україною у першій частині шоу виступатимуть:

  • Кіпр,
  • Польща,
  • Сербія,
  • Литва,
  • Хорватія,
  • Ірландія.

Точний порядок виступів країн-учасниць буде визначено пізніше.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-31 20:58:06