Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 23 жовтня 2023

Фото: Факти ICTV

Дайджест новин в Україні та світі за 23 жовтня 2023 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Примусова евакуація дітей у Донецькій області

У восьми населених пунктах Бахмутського та Покровського районів Донецької області проведуть примусову евакуацію дітей через небезпеку, яку становлять російські війська.

Фото: Depositphotos

За даними Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій України, там планують евакуювати щонайменше 250 дітей, оскільки ситуація залишається критичною.

Зараз дивляться

У супроводі одного з батьків або законного представника мають намір евакуювати всіх дітей до початку холодів, а потім безкоштовно розмістити на території Житомирської області.

Транш допомоги від ЄС у розмірі €1,5 млрд

Європейський Союз виділив Україні дев’ятий транш макрофінансової допомоги у розмірі €1,5 млрд, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Загалом бюджетна підтримка ЄС у 2023 році вже становить €15 млрд. Шмигаль звернув увагу, що ця підтримка – це один з найважливіших факторів, який допомагає Україні залишатися економічно сильною та стійкою в умовах війни.

За словами прем’єр-міністра, зараз уряд спільно з Єврокомісією працюють над новою довгостроковою програмою Ukraine Facility загальним обсягом €50 млрд. Він додав, що Україна розраховує наступного року отримати з них близько €18 млрд.

Незаконне збагачення військкомів на понад 255 млн грн

У керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки виявили ознаки незаконного збагачення на понад 255 млн грн за останні шість місяців, повідомили в НАЗК.

Фото: Pixabay

Серед них – колишній військком Одеського обласного ТЦК Євген Борисов, якого підозрюють у незаконному збагаченні на понад 188 млн грн та умисному ухиленні від несення служби.

Його заступника Дениса Галушка підозрюють в незаконному збагаченні на понад 14 млн грн. Увагою не оминули і начальника Малиновського районного ТЦК Одеси Вячеслава Кушнерова, в якого виявили ознаки збагачення на майже 47 млн грн.

Наближення зустрічі щодо Формули миру України

На зустрічі щодо Формули миру України, яка запланована на Мальті, планують остаточно затвердити всі 10 пунктів. Там планують визначити місце і дату глобального саміту миру, стверджує заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

На Мальті відбудеться вже третя зустріч, яка стосується Формули миру. Там зберуться радники з національної безпеки та політичні директори Міністерств закордонних справ.

Фундаментальні зміни у вищій освіті

Уряд підтримав законопроєкт, який внесе фундаментальні зміни у вищій освіті в Україні. Студенти ЗВО зможуть вибирати, скільки вчитися, які саме предмети їм цікаві, навіть змінювати спеціальність після 1-2 років навчання.

Фото: Pexels

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що студенти-контрактники зможуть регулювати термін навчання, обирати спеціальність після першого чи другого курсу.

Згідно з подальшим планом, з 2024 року Україна відмовиться від заочної форми навчання, натомість перейде на дистанційне або вечірнє. З онлайн-формою студенти матимуть можливість самостійно обрати час та місце для занять.

Ставка верховного головнокомандувача

Президент України Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача. На ній приділили увагу основному питанню – ситуації на всіх напрямках фронту.

Окремо на зустрічі розглянули постачання боєприпасів українського виробництва для наших військових. На думку глави держави, необхідно постійне збільшення виробництва зброї та боєприпасів.

Обстріли Херсонщини та інших регіонів

Російський терор у Херсонській області не припиняється. Увесь день регіон потерпає від обстрілів.

Херсонська ОВА ухвалила рішення провести обов’язкову евакуацію родин з дітьми у таких населених пунктах: Дудчани, Качкарівка, Милове, Новокаїри, Золота Балка, Михайлівка, Осокорівка, місто Берислав, Зміївка, Новоберислав, Тягинка, Бургунка, Львове, Миколаївка, Одрадокам’янка, Ольгівка, Червоний Маяк, Веселе, Козацьке, Антонівка, Комишани, Садове, Приозерне.

Фото: Херсонська ОВА

Ситуація на Херсонщині залишається надзвичайно складною. Під вогнем окупантів опинилася Золота Балка, де внаслідок терору пошкоджені приватні будинки. У Хрещенівці удар прийшовся поблизу житлової зони.

Водночас окупанти вдарили по лініях електропередач у Херсонській області. Без світла залишилися Берислав, Новоберислав, Шляхове, Томарине. Енергетики вже намагаються усунути всі пошкодження, щоб відновити електропостачання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-23 22:54:00