Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 20 лютого 2024

Фото: Факти ICTV

Польські фермери під час нової хвилі страйків значно посилили обмеження руху на кордоні з Україною та знов висипали українське зерно просто неба. Крім того, поляки почали блокувати не тільки проїзд фур, але й пасажирського транспорту.

Паралельно із цим до України з тимчасово окупованих територій та РФ повернулись 11 дітей, яких викрала Росія за час повномасштабної агресії.

Що відбулося в Україні та світі за добу 20 лютого 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Блокада кордону з Польщею

Протягом 20 лютого Польщу охопив масштабний страйк фермерів, в рамках якого мітингарі по всій країні заблокували дороги та залізничне сполучення з Україною.

Крім звичних заблокованих вантажних перевезень, цього разу поляки почали блокувати пасажирський транспорт – легкові авто та автобуси.

Також польські фермери розсипали українське зерно з вантажних вагонів посеред залізниці.

У Держприкордонслужбі повідомили, що під вечір 20 лютого в низці пропускних пунктів ситуація покращилась, але суттєві обмеження все ще залишаються.

Усе, що відомо про блокаду польсько-українського кордону, розсипане зерно та реакцію України на ці протести – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Україна повернула 11 дітей

Україні вдалося повернути додому 11 дітей з тимчасово окупованих територій та Росії, яких примусово вивезли та депортували.

За словами керівника Офісу президента Україні Андрія Єрмака, вік дітей складає від 2 до 16 років.

В Офісі омбудсмена України зазначили, що повернуто шість дівчаток, серед яких дві рідні дворічні сестрички-двійнята, та п’ять хлопчиків.

За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, двох дітей зустрічали з каретою швидкої допомоги, оскільки одна дитина зовсім не може пересуватися.

– На жаль, доля дітей трагічна. Вони вимушені були пережити окупацію рідних міст, бомбардування та поранення, смерть рідних. Деяких РФ примусово паспортизувала та навіть знайшла “опікунів”, – зазначив український омбудсмен.

Фото: Офіс президента

Розстріл військовополонених

В Офісі генпрокурора відкрили кримінальне провадження за фактом розстрілу російськими військовими українських військовополонених поблизу Роботиного Запорізької області.

Провадження відкрили за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

– 20 лютого в інтернеті було поширено відеозапис розстрілу військовослужбовцями армії РФ трьох українських захисників, взятих у полон. Подія відбулася 18 лютого 2024 року поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області. Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій і кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин, – заявили у відомстві.

Досудове розслідування здійснюють слідчі управління СБУ у Запорізькій області.

Меморандум Укроборонпрому та MBDA Deutschland

Укроборонпром та провідна компанія з розробки й виробництва ракетних систем MBDA Deutschland підписали меморандум.

Документ передбачає спільне вивчення програм або можливостей співпраці щодо систем та концепцій протиповітряної оборони, зокрема для протидії БПЛА. Потенційні сфери партнерства – дослідження, розробка, виробництво, інвестиції тощо.

Гендиректор АТ УОП Герман Сметанін зазначив, що співпраця з провідними світовими компаніями з виробництва зброї не лише розширює наявні можливості України на полі бою, але й закладає міцний фундамент для подальшого розвитку української оборонної промисловості, сприяє її інтеграції в оборонну промисловість НАТО.

– Ця угода є важливою віхою у відносинах між оборонними галузями наших країн. Я з нетерпінням чекаю на співпрацю з Укроборонпромом, провідним гравцем у європейській оборонній промисловості, – сказав керівний директор MBDA Deutschland Томас Готтшильд.

Що відомо про MBDA Deutschland – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

День пам’яті Героїв Небесної Сотні

У День пам’яті Героїв Небесної Сотні головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський вшанував людей, які загинули під час Революції Гідності. Він згадав, що 10 років тому Росія почала війну проти України.

За його словами, перший військовий загинув за Україну внаслідок російської агресії у Криму. Це був прапорщик Сергій Кокурін, який поліг у перестрілці проти окупантів 18 березня 2014 року. Тоді росіяни почали штурм фотограмметричного центру ЗСУ в Сімферополі.

– Перші добровольці рушили до лав добровольчих батальйонів і ЗСУ, щоб захистити батьківщину. Добре пам’ятаю той час, адже з 2014 року на війні. Досі з побратимами докладаємо всіх зусиль для перемоги України, – зазначив головком ЗСУ.

На думку Сирського, це війна не лише за незалежність України та визволення від російських окупантів, а за свободу, цінності вільного світу та цивілізаційний вибір. За його словами, РФ почала вторгнення, проте українцям потрібно завершити цю війну звільненням людей і земель.

Новий законопроєкт в США щодо підтримки України

Двопартійна група законодавців Конгресу США закликала своїх колег підтримати змінену версію пакету заходів з надання іноземної допомоги Україні та іншим союзникам, а також забезпечення безпеки кордонів, який був представлений минулого тижня.

Депутати Браян Фіцпатрік і Джаред Голден, які запропонували документ, наголосили на терміновості надання допомоги Україні, яка протистоїть російським військам.

Законодавці-центристи сподіваються, що їхня нова пропозиція отримає більше підтримки. Їхній законопроєкт, названий законом про захист кордонів, захист демократій, передбачає виділення Міністерству оборони США $66,32 млрд на підтримку країн, що перебувають у стані війни, включно з приблизно $47 млрд для України, $10 млрд для Ізраїлю, $5 млрд для Індо-Тихоокеанського регіону і $2 млрд для підтримки операцій Центрального командування США.

У законопроєкті є положення про кордони, проте немає пакетів гуманітарної допомоги Газі, Україні та іншим гарячим точкам планети.

Саміт G7 за участі Зеленського

Перша цьогоріч зустріч лідерів держав Групи семи (G7) відбудеться в дистанційному форматі 24 лютого – на другу річниця початку повномасштабної війни Росії проти України.

Про це йдеться у повідомленні італійського головування у G7. Там зазначено, що на зустріч лідерів G7 запрошено президента України Володимира Зеленського.

На зустрічі лідерів Групи семи головуватиме прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні.

У повідомленні анонсували, що за підсумками зустрічі планують ухвалити спільну декларацію. Більше подробиць не повідомляється.

Україна залишатиметься одним із ключових пріоритетів під час зустрічей у Групі семи у 2024 році, запевнив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-20 21:20:35