Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 15 лютого 2024

Україна зазнала чергового обстрілу з боку РФ, під час якого по містам було випущено 26 ракет. Під ударом опинилися Київ, Львів, Запоріжжя та Дніпро, а також Полтавська, Хмельницька та Івано-Франківська області.

Неспокійно було і у Росії. Так, на Алтаї та у Бєлгороді було чутно вибухи. Зокрема, повідомлялось про бавовну у районі російського оборонного заводу.

Також сьогодні пролунало багато заяв від партнерів щодо допомоги Україні, зокрема від Німеччини про виділення €100 млн та тисячі дронів на $250 млн від Великої Британії та Литви. Зі свого боку Австралія виділила на підтримку оборони України $32 млн.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 15 лютого 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Ракетна атака РФ по Україні

15 лютого великі міста України, зокрема, Київ, Львів, Запоріжжя та Дніпро потерпали від чергового обстрілу з боку РФ. Неспокійно також було у Полтавській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях.

Загалом протягом цієї атаки Росія випустила по Україні 26 ракет, з яких 13 збили наші сили ППО.

У Києві 15 лютого обійшлося без жертв та руйнувань – жодна з ворожих ракет не досягла цілі.

У двох населених пунктах одного з районів Київщини впали уламки ракет. У 7 приватних будинках побиті вікна, фасади та дахи.

Крім того, під час обстрілу у Київській області було пошкоджено кілька господарчих споруд та автомобіль.

У Львові РФ поцілила в електропідстанцію, в результаті чого вона була повністю знищена. Через вибухову хвилю після влучання іншої ракети в землю між житловими багатоповерхівками було вибито вікна у близько 30 будинках на п’яти вулицях. Постраждали троє мешканців навколишніх будинків.

У Запоріжжі було зафіксовано влучання в об’єкт інфраструктури, вибуховою хвилею пошкоджено вікна та дахи житлових будинків. Під час атаки РФ постраждали шестеро людей.

Фото: Анатолій Куртєв

У Нікопольському та Новомосковському районах Дніпра сили ППО знищили дві ракети.

Також сталось влучання в складське приміщення у Миргородському районі Полтавської області. На щастя, минулося без жертв та постраждалих.

Більш детально про ракетну атаку РФ по містах Україні, читайте за посиланням.

Ситуація в Авдіївці

3 ОШБр підтвердила передислокування до Авдіївки. Це зроблено з метою посилення українських військ у цьому районі.

— Авдіївське пекло. Третя окрема штурмова бригада підтверджує, що була терміново передислокована для посилення українських військ у районі Авдіївки, – повідомила 3 ОШБр.

Там зазначили, що ситуація у місті на момент заведення бригади надзвичайно критична.

Об’єктивна обстановка в Авдіївці залишається загрозливою і нестабільною. Ворог продовжує активну ротацію своїх військ і перекидає до міста нові сили та засоби.

Заяви партнерів щодо допомоги Україні

Україна отримає тисячі дронів на $250 млн. Це стане можливо у рамках коаліції, яку очолять Британія та Латвія.

— Велика Британія продовжує робити все можливе, щоб дати Україні те, чого вона потребує: цього року ми збільшили нашу допомогу до 2,5 млрд фунтів стерлінгів і виділили 200 млн фунтів стерлінгів на виробництво безпілотників, що робить нас найбільшим постачальником безпілотників в Україні, – сказав міністр оборони Британії Грант Шаппс.

Велика Британія збільшить і впорядкує надання Україні союзниками FPV-дронів.

За підсумками зустрічі з міністром оборони Рустемом Умєровим у рамках Ради НАТО-Україна генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни НАТО планують поставити Україні мільйон безпілотників

Зокрема, глава НАТО також заявив, що затримка надання нової допомоги США Україні (мова йде про $60 млрд) вже завдала шкоди нашій країні на полі бою.

– Ми вже бачимо вплив того факту, що США не змогли ухвалити рішення, але я очікую, що США зможуть ухвалити рішення, що Конгрес і Палата представників домовляться про продовження підтримки України, – сказав Столтенберг журналістам.

Крім того, про намір надати Україні військову допомогу на суму €100 млн заявила і Німеччина.

Цього разу Бундесвер передасть українським військам:

  • протимінну техніку MRV;
  • бомби для оснащення малих безпілотників;
  • 77 вантажівок MULTI 1A1;
  • комплекти запчастин для різних систем озброєння;
  • медикаменти та засоби для надання першої медичної допомоги.

Також Австралія ухвалила рішення про виділення на підтримку оборони України $32 млн (50 млн австралійських доларів). Кошти підуть на закупівлю пріоритетних військових засобів.

Вибухи на Алтаї та у Бєлгороді

На Алтаї у районі російського оборонного заводу 15 лютого пролунав вибух. Після цього в Алтайському краї РФ здійнявся стовп диму над Бійськом, де зосереджено Федеральний науково-виробничий центр Алтай (ФНВЦ Алтай).

Міський голова Бійська Віктор Щигрьов заявив, що “бавовна”, яку чули жителі Бійська, – це зумовлені “технологічним процесом роботи одного з підприємств міста”. Однак очевидці стверджують, що осередок вибуху був у районі режимного заводу Федеральний науково-виробничий центр Алтай.

У Бєлгороді під час оголошеної в Україні повітряної тривоги пролунали вибухи. У Міноборони РФ заявили, що їхня протиповітряна оборона буцімто знищила аж 14 реактивних снарядів.

Місцевий губернатор В’ячеслав Гладков заявив, що наслідком вибухів стали вибиті вікна, пошкоджені покрівлі та паркан у семи приватних будинках, а також у квартирах. Також, за його словами, було зруйновано магазин і загинули 5 людей (зокрема, одна дитина), ще 18 осіб, серед яких 5 – діти, дістали поранення.

У селі Шагарівка Бєлгородського району нібито зафіксовано пошкодження у двох приватних будинках.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-15 20:16:43