Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 10 грудня 2023

Фото: Факти ICTV

Російські війська обстріляли правобережжя Херсонської області з тимчасово окупованого лівого берега. Водночас у Мелітополі Запорізької області окупанти активно готують до проведення псевдовиборів.

Українські захисники знищили три ворожі склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами на Таврійському напрямку.

Що відбулося в Україні та світі за добу 10 грудня 2023 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Обстріл Херсонської області

Херсонська область опинилася під обстрілом російських окупантів декілька разів протягом дня. Внаслідок атаки РФ по Херсону пошкоджено житлову забудову, постраждав місцевий житель.

За даними МВА, 37-річний чоловік дістав осколкові поранення голови та вибухову травму.

Водночас в Іванівці внаслідок російської атаки поранено 52-річну жінку, яку госпіталізували до медичного закладу.

Підготовка окупантів до “виборів” у Мелітополі

У Мелітополь Запорізької області російські окупанти завезли агітаторів, щоб підготуватися до проведення псевдовиборів. За словами мера Мелітополя Івана Федорова, там помітили вісім автобусів виконавців “голосування”.

Він стверджує, що цих людей розселили у незаконно забраних приміщеннях. За інформацією Федорова, збори організатори проводять у приміщенні райдержадміністрації. Водночас окупанти глушать зв’язок, щоб не було можливості підслухати розмови всередині.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Удари по українській енергоструктурі

Найімовірніше Росія почала серію ударів по енергетичній інфраструктурі України ракетною атакою 8 грудня, вважають у британській розвідці.

Іноземні розвідники врахували, що востаннє армія РФ випускала аж 36 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС 21 вересня. Там вважають, що окупанти могли використати паузу для накопичення ракет і масованих зимових атак.

Спалені склади окупантів на Таврійському напрямку

На Таврійському напрямку Сили оборони України знищили три російські склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами. За добу там спалено дев’ять одиниць ворожої техніки та пошкоджено ще п’ять.

За інформацією командувача оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександра Тарнавського, Сили оборони знищили п’ять бойових броньованих машин, серед яких три БМД-4, та одну артсистему.

Спроби РФ дискредитувати підтримку України

Російські спецслужби запустили в соцмережах Facebook та X (колишній Twitter) кампанію, щоб дискредитувати підтримку України. Вони використовують фото та нібито цитати світових зірок. Серед них – Леді Гага, Шакіра, Гвінет Пелтроу, Опра та інші, які насправді не давали подібних меседжів.

Згідно з даними дослідників, виявлено щонайменше 560 рекламних постів у Facebook, які показували знімки відомих людей з проросійськими висловами. У Facebook на цю дезінформаційну кампанію наткнулися не менше ніж 7,6 млн людей.

Ситуація на кордоні з Польщею

На кордоні України з Польщею на чотирьох пунктах пропуску зовсім не змінилася. Зараз у Польщі в черзі стоять майже 3,5 тис. вантажівок, які намагаються заїхати на територію України.

За словами речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка, польські перевізники блокують чотири напрямки: Рава-Руська – Гребенне; Ягодин – Дорогуськ; Краківець – Корчова; Шегині – Медика.

Поширення Covid-19 в Україні

В Україні фіксуються масові випадки захворюваності на Covid-19. Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, що до лікарень щотижня потрапляє близько 4 тис. хворих, переважно у важкому стані.

Він навів дані, що зараз в Україні реєструють майже 20 підтипів штаму Омікрон, але поки не йдеться про запровадження маскового режиму. Водночас відомо, що пік захворюваності перевищено в Чернівецькій області.

Підвищення цін на залізничні квитки

У компанії Укрзалізниця заявили, що відсьогодні починає діяти новий графік руху для пасажирських потягів, а також нові тарифи на деякі міжнародні поїзди.

Зокрема, на 72% зросте вартість квитків на поїзд Київ – Варшава – Київ, попит на який залишається дуже високим. Вартість проїзду в нічних потягах до Відня та Перемишля збільшиться до 3%.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-10 21:20:20