Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Глютен: чи справді він шкідливий, і кому його потрібно уникати, пояснили експерти

Експерти розповіли, що безглютенова дієта потрібна лише людям з целіакією, іншим вона може нашкодити.

Глютен – так називають білки, які містяться в зернових продуктах: пшениці, ячмені, житі та інших.

Саме він створює м’яку структуру пекарських виробів.

Зараз дивляться

Також глютен міститься в деяких ліках та засобах гігієни – зубних пастах та кремах для обличчя.

Непереносимість глютену

Захворювання, коли організм негативно реагує на глютен, пошкоджується тонкий кишківник, називають целіакією.

За статистикою, цю недугу реєструють у 1% людей.

Однак належним чином діагностують целіакію у 30% пацієнтів.

Симптоми целіакії

Непереносимість глютену поділяється на класичну та тиху форму.

При тихій формі захворюваності симптоми не проявляються, але порушення тонкого кишківника все одно відбувається.

При класичній формі спостерігаються ознаки хвороби:

  • здуття;
  • біль у животі;
  • хронічна діарея;
  • закреп;
  • головний біль;
  • втома;
  • втрата ваги;
  • нудота та блювання;
  • порушення структури кісткової тканини – остеопороз;
  • залізодефіцитна анемія;
  • висипання;
  • виразки в ротовій порожнині;
  • порушення роботи селезінки.

Безглютенова дієта

Такий спосіб харчування зовсім не потрібний всім людям. Дієти варто дотримуватися лише людям з целіакією.

Продукти з маркуванням без глютену працюють як маркетинговий хід, мовляв це точно корисна їжа.

Однак мода на безглютенові продукти лише шкодить організму здорової людини, адже тоді в харчуванні відсутні деякі мікроелементи.

Якщо ви все ж вирішили їсти щось без глютену, потрібно корегувати раціон так, щоб він вийшов збалансованим.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-08 11:20:03