Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Фокача: рецепт італійської випічки | Здоров’я

Ви вже випробували рецепт фокача? Ні?! А дарма! Цей витончений італійський хлібний виріб вже давно завоював серця гурманів своєю ніжною консистенцією, ароматом трав та оливкової олії.

Фокача родом з північної Італії, а саме – регіон Лігурія. Цей хліб був приготовлений вперше ще в стародавні часи, і відтоді він став однією з найпопулярніших страв регіону. Його назва походить від дієслова “focaccia”, що означає “випечена на вогні”.

Італійська фокача відома своєю простотою в приготуванні та універсальністю. Вона може бути подана як закуска, супроводжувати салат чи аперитив, або використовуватися як основа для створення смачних бутербродів.

Зараз дивляться

Отже, поспішаємо поділитися класичним рецептом фокача в домашніх умовах.

Готувати будемо тонку фокача за перевіреним часом італійським рецептом.

Фокача: рецепт класичний

Готують фокача зазвичай з пшеничного борошна. Але, за бажанням чи необхідністю, можна до пшеничного борошна додати цільнозернове, кукурудзяна або гречане.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне вищого ґатунку – 450 г
  • вода або молоко – 400 мл
  • сіль дрібного помелу – 20 г
  • цукор – 2 ч. л.
  • оливкова олія – 40 мл в тісто +1 ст. л. для поливання
  • дріжджі сухі – 8 г
  • сухі італійські трави – до смаку
  • сир твердий – 70 г

Італійська фокача: рецепт покроково

  1. Борошно просіюємо у миску, додаємо цукор, сіль та дріжджі, перемішуємо.
  2. Потім вливаємо поєднану з олією теплу воду або молоко і замішуємо тісто.
  3. Накриваємо миску з тістом рушником і залишаємо на 1 годину, щоб воно гарно підійшло.
  4. Після того, як тісто добре піднялося, перекладаємо його на деко, застелене папером для випічки та добре змащене олією.
  5. Залишаємо фокачу, щоб підійшла і тільки після цього випікаємо. Цей процес займе 25-30 хвилин.
  6. Тісто наколюємо пальцями. Потім посипаємо тертим сиром і травами. Злегка збризкуємо фокачу оливковою олією.
  7. Фокача випікаємо у попередньо розігрітій духовці за 190°C близько 25 хвилин.

Фокача також бути приправленою різними ароматичними спеціями, такими як орегано, часник або часникова олія, розмарин, цибуля, а також велика морська сіль. Крім того, її можна приготувати з різноманітними овочами та зеленню, що дозволяє розширити варіації цієї страви. В Італії також готують солодкий варіант цієї випічки, додавши до тіста цукор і мед, і подають його з корицею.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-01 16:59:40