Фокача: рецепт італійської випічки | Здоров’я
Ви вже випробували рецепт фокача? Ні?! А дарма! Цей витончений італійський хлібний виріб вже давно завоював серця гурманів своєю ніжною консистенцією, ароматом трав та оливкової олії.
Фокача родом з північної Італії, а саме – регіон Лігурія. Цей хліб був приготовлений вперше ще в стародавні часи, і відтоді він став однією з найпопулярніших страв регіону. Його назва походить від дієслова “focaccia”, що означає “випечена на вогні”.
Італійська фокача відома своєю простотою в приготуванні та універсальністю. Вона може бути подана як закуска, супроводжувати салат чи аперитив, або використовуватися як основа для створення смачних бутербродів.
Зараз дивляться
Отже, поспішаємо поділитися класичним рецептом фокача в домашніх умовах.
Готувати будемо тонку фокача за перевіреним часом італійським рецептом.
Фокача: рецепт класичний
Готують фокача зазвичай з пшеничного борошна. Але, за бажанням чи необхідністю, можна до пшеничного борошна додати цільнозернове, кукурудзяна або гречане.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне вищого ґатунку – 450 г
- вода або молоко – 400 мл
- сіль дрібного помелу – 20 г
- цукор – 2 ч. л.
- оливкова олія – 40 мл в тісто +1 ст. л. для поливання
- дріжджі сухі – 8 г
- сухі італійські трави – до смаку
- сир твердий – 70 г
Італійська фокача: рецепт покроково
- Борошно просіюємо у миску, додаємо цукор, сіль та дріжджі, перемішуємо.
- Потім вливаємо поєднану з олією теплу воду або молоко і замішуємо тісто.
- Накриваємо миску з тістом рушником і залишаємо на 1 годину, щоб воно гарно підійшло.
- Після того, як тісто добре піднялося, перекладаємо його на деко, застелене папером для випічки та добре змащене олією.
- Залишаємо фокачу, щоб підійшла і тільки після цього випікаємо. Цей процес займе 25-30 хвилин.
- Тісто наколюємо пальцями. Потім посипаємо тертим сиром і травами. Злегка збризкуємо фокачу оливковою олією.
- Фокача випікаємо у попередньо розігрітій духовці за 190°C близько 25 хвилин.
Фокача також бути приправленою різними ароматичними спеціями, такими як орегано, часник або часникова олія, розмарин, цибуля, а також велика морська сіль. Крім того, її можна приготувати з різноманітними овочами та зеленню, що дозволяє розширити варіації цієї страви. В Італії також готують солодкий варіант цієї випічки, додавши до тіста цукор і мед, і подають його з корицею.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-01 16:59:40