Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Експерти дають однозначну відповідь на питання, чи треба мити куряче м’ясо перед приготуванням

Відповідно до висновків Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), мити курку не потрібно. Бо це несе додаткові ризики сальмонельозу.

Замість того, щоб позбавити птицю бактерій, миття курки лише збільшує ризик харчового отруєння та перехресного зараження.

Чи можна змити сальмонелу з м’яса водою

Сальмонела спричиняє приблизно 1,35 мільйона інфекцій, 26 500 госпіталізацій і 420 смертей у США щорічно — більше, ніж будь-яка інша бактерія.

Зараз дивляться

Інфекція сальмонелою може спричинити діарею, лихоманку та біль у шлунку протягом чотирьох-семи днів. Але в рідкісних випадках бактерії можуть потрапити в кров, суглоби або мозок, і спричинити серйозніші захворювання.

Експерти CDC вказують, що приблизно 1 з 25 упаковок курки, яка продається в магазинах, заражена сальмонелою. І миття м’яса водою не вирішить проблему, проте, може призвести до перехресного забруднення кухонних поверхонь, таких як обробні дошки.

– Курку не потрібно мити, бо це може завдати більше шкоди, ніж користі, – стверджує Дарін Детвілер, професор харчової політики в Коледжі професійних досліджень Північно-Східного університету.

Професор додає, що, зазвичай люди думають, що вони можуть змити бактерії, але насправді позбутися їх можна лише в процесі приготування.

– Якщо ви готуєте свою курку при 165°C, це вб’є всі бактерії, – зазначає Детвілер.

Детвілер пояснив, що кілька поколінь тому курку дійсно необхідно було мити перед приготуванням, оскільки люди самі різали та обскубували своїх курей.

Проте, люди продовжують мити м’ясо курей за звичкою, не усвідомлюючи, що змішують сиру птицю з іншими інгредієнтами на своїй кухні.

Скільки і як варто зберігати куряче м’ясо

Одразу після покупки сирої курки господиня повинна вирішити, коли вона збирається готувати птицю. Якщо через декілька днів, тоді м’ясо треба відправити в морозильник.

Розморожуючи курку, не можна залишати її на дошці надовго. Але і в замороженому вигляді м’ясо не варто готувати.

Професор радить занурити куряче м’ясо у холодну воду, щоб пришвидшити процес розморожування.

Під час приготування сиру курку слід поміщати на окрему обробну дошку, щоб вона не контактувала з іншими продуктами, а будь-який кухонний посуд, який торкається сирої курки, слід мити гарячою водою з милом.

Детвейлер наголошує, що після приготування курку (або іншу птицю) можна зберігати в холодильнику лише протягом трьох-чотирьох днів.

Джерело: Health

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-02 16:29:10