Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Довідка про перебування у полоні: як отримати 2023

Українські військові, які перебували у російському полоні, мають отримати відповідну довідку. Така довідка входить до переліку обов’язкових документів для військових для звернення до Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи.

Саме після встановлення цього факту, українські військові можуть отримати одноразову грошову допомогу в розмірі 100 тис. грн та додатково ще  100 тис. грн за кожен рік перебування у полоні.

У Мінреінтеграції повідомили, що у 2023 році процедуру видачі таких довідок спростили. Відповідне рішення ухвалив Кабмін.

Зараз дивляться

Факти ICTV дізнавалися, як військовослужбовцям отримати довідку про перебування у російському полоні.

Перебування у полоні: як отримати відповідну довідку 2023

Наразі полонені або їх законні представники мають особисто звертатися до силових відомств для отримання довідок про перебування у полоні.

Відповідно до ухвалених змін відтепер звертатися до силових відомств для отримання довідки можуть не лише самі полонені чи їхні законні представники, а й Національне інформаційне бюро як орган, що здійснює облік військовополонених.

Тобто полонений, його законний представник чи Національне інформаційне бюро можуть оформити довідку:

  • громадянам України з-поміж осіб, яких було позбавлено особистої свободи державою-агресором, її органами, підрозділами, формуваннями, іншими утвореннями;
  • іноземцям та особам без громадянства, які перебувають у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтерновані у нейтральних державах та на момент полону проходили службу у ЗСУ або інших військових формуваннях.

Для отримання довідки необхідно написати заяву та передати її до:

  • Міноборони;
  • правоохоронного органу;
  • командира підрозділу Збройних Сил;
  • іншого законного військового формування чи органу, який належить до Сил безпеки й оборони України.

– Ухвалені зміни значно пришвидшать процес отримання довідок, заощадять час і сили колишнім військовополоненим чи їхнім рідним, – зазначають на Урядовому порталі.

Як скласти заяву?

Заява для отримання довідки про перебування у військовому полоні може бути написати у довільній формі, проте обовʼязково має містити:

  • військове (спеціальне) звання (у разі наявності) полоненого, його прізвище, ім’я, по батькові;
  • спосіб комунікації (поштова адреса та/або адреса електронної пошти, номер телефону);
  • військове формування, правоохоронний чи інший державний орган (із зазначенням структурного підрозділу, якщо така інформація відома), у штаті якого перебувала особа на момент полону;
  • період перебування в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування у нейтральних державах.

Довідка про перебування у полоні оформляється протягом 30 календарних днів з дня надходження заяви. Крім того, оформлені та видані довідки обліковуються з вказанням інформації про полоненого.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Андрій Єрмак

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-08 15:29:38

     
❗️    ЗБІР НА ПРИЧІП     ❗️
🙏зібрано 69100 грн.🙏
10 грн. теж донат!!!
Продовжуємо збір !!!
🙏🙏🙏Відкриваємо збір на причіп , фаркоп та набір інструментів для хлопців з 15 батальону 58 окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговськогоз , які боронили наш Ніжин , а зараз в гарячій точці…🔥
В скрутну хвилину вони були поряд з нами , і самі скромні по запитам , ніколи лишнього не просять !
Тож просимо допомоги закрити збір ! Ціль 85000 грн.
5168745125837630