Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Для тонкої талії та здорового серця: у яких продуктах найбільше поліфенолів


За словами експертів, дедалі більше наукових даних свідчать про те, що вживання в їжу продуктів, багатих на поліфеноли, забезпечує численні переваги, покращуючи все: від здоров’я серця та обміну речовин до зниження ризику нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

– Існують дослідження, які показують, що вживання більшої кількості поліфенолів може сповільнити ознаки старіння шкіри та зменшити об’єм талії, – йдеться в повідомленні.

Що таке поліфеноли

Поліфеноли – це група фітонутрієнтів, природних хімічних речовин, що містяться в рослинах, які допомагають захищати їх у природі від таких загроз, як комахи та ультрафіолетове випромінювання, і, як виявилося, також допомагають захищати і нас, коли ми їх їмо.

Де найбільше поліфенолів

Поліфеноли містяться у високих концентраціях у фруктах і овочах з глибокими або яскравими кольорами, таких як буряк, ожина, чорні оливки, дуже червоні помідори і темна листова зелень.

Те ж саме стосується і сильних смаків: що сильніше дере оливкова олія першого віджиму, то вища ймовірна концентрація поліфенолів. Чай, кава і темний шоколад також є чудовими джерелами.

– Флаваноли в какао пов’язані зі зменшенням ризику інсульту і серцевого нападу, – пояснює дієтолог Федеріка Аматі з Імперського коледжу Лондона.

За її словами, катехіни в зеленому чаї можуть позитивно впливати на ваш метаболізм, окружність талії та індекс маси тіла. А поліфеноли в гібіскусі знижують артеріальний тиск.

Дослідження

За словами професора кафедри харчування людини Університету Парми в Італії Даніеля Дель Ріо, кілька спостережних досліджень засвідчили, що вище споживання поліфенолів пов’язане зі зниженням ризику численних хронічних захворювань. Наприклад, у тих, хто повідомив про харчування, багате на поліфеноли, ризик розвитку захворювань серця був на 46% нижчим, ніж у тих, хто їв менше.

Є дані про те, що вживання поліфенолів може збільшити приплив крові до мозку, а також зменшити запалення в організмі, тому вважається, що вони мають потенціал у боротьбі з нейродегенеративними захворюваннями.

Як працюють поліфеноли

Як пояснюють науковці, поліфеноли корисні через те, що вони взаємодіють з нашими кишковими мікробами і перетворюються ними на більш дрібні та більш засвоювані метаболіти, які допомагають підтримувати організм.

Експерти кажуть, що найкращий підхід – вживати в їжу різноманітні рослини, щоб отримувати широкий спектр фітонутрієнтів. Це фрукти, овочі, бобові, цільні зерна, горіхи, насіння.

При цьому трави і спеції є одними з найбільш концентрованих джерел: гвоздика містить 16 000 мг поліфенолів на 100 г, кориця – 9 700 мг на 100 г, а чорна квасоля – 4 800 мг/100 г.

Науковці стверджують, що поліфеноли навчать нас нових способів піклування про себе та своє здоров’я за допомогою збалансованої дієти. Вони не є чудодійними сполуками, але безумовно можуть сприяти профілактиці хронічних захворювань.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-05 09:18:00