Дефіцит клітковини: експерт розповіла, які симптоми виникають
У дослідженні 2021 року виявили, що лише 7% людей в США вживають достатню кількість клітковини.
Для чого потрібна клітковина
Клітковина це ключовий елементом для забезпечення здоров’я травлення, контролю ваги та підтримки серцево-судинної системи.
Рекомендована щоденна норма споживання клітковини становить 38 г для чоловіків і 25 г для жінок.
Зараз дивляться
Клітковина буває розчинною та нерозчинною, кожен тип має свої корисні властивості для здоров’я.
Розчинна клітковина міститься у вівсі, бобах і фруктах, допомагає знижувати рівень холестерину та стабілізувати цукор в крові.
Нерозчинна клітковина є в цільнозернових продуктах, горіхах і овочах, вона допомагає підтримувати регулярне випорожнення та контролювати вагу.
Як зрозуміти, що недостатньо клітковини
Дієтолог Дестін Муді розповіла, які ознаки вказують на брак клітковини в організмі.
1.Збільшення ваги
Споживання малої кількості клітковини є важливим фактором у збільшенні ваги.
Продукти, які є природним джерелом клітковини: фрукти, овочі, бобові та цільні зерна – мають менше калорій і водночас насичують організм, запобігаючи переїданню.
Експертка зауважує – низьке споживання клітковини призводить до постійного падіння рівня цукру в крові, що стимулює переїдання навіть без усвідомлення цього факту.
2.Проблеми зі здоров’ям кишківника
Клітковина діє, як пробіотик, вона стимулює ріст корисних бактерій у кишківнику. Так покращується здоров’я мікробіому та зменшується ризик здуття живота та дискомфорту у шлунку.
3.Нестача вітамінів та мінералів
Харчування з низьким вмістом клітковини може призвести до нестачі важливих вітамінів та мінералів.
Вітаміни A та магній, які є ключовими елементами для здоров’я, часто відсутні у дієтах з недостатньою кількістю клітковини.
4.Втома після їжі
Недостатнє споживання клітковини викликає втому та млявість після прийому їжі.
Клітковина гальмує травлення, тоді глюкоза вивільняється рівномірно, відповідно немає коливань рівня цукру в крові.
5.Проблеми з випорожненням
Збільшення споживання клітковини через фрукти, овочі, бобові та цільні зерна може полегшити запори, оскільки нерозчинна клітковина діє, як “щітка для чищення” травної системи.
– Одне дослідження показало, що 77% людей, які страждають від запорів, знайшли полегшення, вживаючи більше клітковини, — каже Муді.
Водночас, раптове збільшення клітковини без достатньої гідратації може призвести до діареї.
Важливо забезпечити баланс між споживанням клітковини та води для підтримки здоров’я травної системи.
6.Постійний голод
Клітковина в продуктах допомагає утримати ситість та запобігає переїданню, оскільки вона збільшує об’єм їжі та сповільнює її перетравлення.
– Коли ви споживаєте їжу з високим вмістом клітковини, ваш шлунок спорожняється повільніше, оскільки клітковина повільно розщеплюється, – пояснює фахівчиня.
7.Високий рівень поганого холестерину
Дослідження 2019 року підтверджує, що дієти з низьким вмістом клітковини пов’язані з підвищеним рівнем холестерину ЛПНЩ (Ліпопротеїди низької щільності).
Додавання розчинної клітковини, наприклад, вівса, до раціону може сприяти зниженню рівня холестерину ЛПНЩ.
Важливо додати до раціону більше клітковини з овочів, фруктів, цільнозернових продуктів та бобів для забезпечення здоров’я та загального благополуччя.
Джерело: Eatthis
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-03 15:41:55