Чим корисний чорнослив: користь і шкода для організму
Чорнослив – це не лише смачний десерт або інгредієнт для смачних страв, але й джерело корисних речовин.
Лікар-гастроентеролог Світлана Зінченко розповіла Фактам ICTV, чим корисний чорнослив та скільки його можна їсти.
Чим корисний чорнослив
Перш за все, чорнослив багатий вітамінами та мінералами: B6 і B3, калій, залізо, магній і мідь.
Зараз дивляться
В продукті міститься велика кількість білка, клітковини та природних цукрів в чорносливі. Це робить його ідеальним джерелом енергії.
Чорнослив також славиться своєю здатністю поліпшувати роботу шлунково-кишкового тракту. Він допомагає у регулюванні травлення та подоланні запорів, завдяки вмісту розчинних та нерозчинних волокон.
– Вміст клітковини в чорносливі сприяє нормалізації роботи кишечнику та покращенню підсобних функцій організму. Також вміст пробіотиків підтримує здоров’я кишківника та підсилює імунну сиситему, – пояснює лікарка.
Покращення травлення в свою чергу позитивно впливає на роботу всіх інших систем організму.
Сухофрукт також містить антиоксиданти, які допомагають захищати клітини від пошкоджень вільними радикалами.
Скільки чорносливу можна їсти
Загалом, споживання чорносливу є безпечним для більшості людей. Однак порції повинні бути обмеженими, оскільки чорнослив досить калорійний.
– Щодо кількості споживання, рекомендується їсти чорнослив мірно. Це залежить від індивідуальних потреб організму та способу приготування, – зазначає експертка.
Можна включати до 1-2 порцій (приблизно 5-10 штук) щодня до свого раціону. Така кількість забезпечить достатню порцію вітамінів та мінералів для організму, не завдаючи надмірного навантаження.
Що буде, якщо з’їсти забагато чорносливу
Надмірна кількість чорносливу в раціоні може вплинути на здоров’я серцево-судинної системи та призвести до надлишкової ваги.
Також, через велику кількість клітковини, зловживання продуктом може спричинити проблеми з шлунково-кишковим трактом.
– Якщо з’їсти забагато сухофрукту, можуть з’явитися відчуття газів, розлади шлунково-кишкового тракту та посилене перетравлення, – говорить фахівчиня.
Кому не можна їсти чорнослив
Попри те, що чорнослив має безліч корисних властивостей, є ситуацій, коли краще обмежити його споживання.
– Тримайтеся подалі від його вживання, якщо ви маєте алергію на сливи, проблеми з кишківником або зайву вагу, – радить лікарка.
Людям з індивідуальною непереносимістю фруктози слід бути обережними з сухофруктом.
– Завжди варто пам’ятати про індивідуальні особливості організму, перед вживанням будь-чого слід проконсультуватися з лікарем, – наголошує експертка.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-15 17:54:58