Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи можна їсти кавун з кісточками: користь і шкода


Поговоримо про соковитий кавун та його кісточки. В деяких культурах насіння вважалося символом родючості і процвітання.

Проте сьогодні існує декілька суперечливих вигадок. Нібито якщо з’їсти чимало кісточок кавуна, це призведе до проблем з травленням. Або в шлунку виросте новий кавун.

Правда це чи ні Факти ICTV з’ясовували в гастроентеролога Анастасії Чечкань.

Зараз дивляться

Чи можна їсти кавун з кісточками

— Насправді кісточки кавуна не становлять загрози. Вони містять значну кількість поживних речовин: білків, незамінних жирних кислот, вітамінів і мінералів — магній, залізо, цинк та фолієву кислоту, —  каже лікарка.

Вони також багаті на амінокислоту аргініна, яка посилює кровообіг та покращує роботу серця.

Тож відповідь на запитання, чи корисно їсти насіння, однозначна – так, такий перекус може бути не тільки смачним.

Але попередньо краще їх підсушити або підсмажити. Це значно покращить харчові властивості. А після цього  можна додавати вже до салатів, випічки або вживати просто як снек.

—  Однак сирі кісточки мають тверду оболонку, яка важко перетравлюється організмом. Це може викликати деякі незручності, особливо для людей з проблемами травлення або маленьких дітей, — пояснює гастроентеролог.

За її словами, інколи вони здатні спричинити копроліти (тверді грудочки з неперетравлених частинок їжі). Але таке трапляється дуже рідко.

—  Небезпека існує тільки якщо ви їсте кісточки у необмеженій кількості. Тому не забувайте про помірність — це запорука гарного самопочуття і здоров’я, — наголошує Анастасія Чечкань.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Щодо кавуна всередині, то це звісно міф. Просто шлунок матиме більше роботи, ніж зазвичай.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-19 14:59:03