Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Виділяє мікропластик: вчені попередили про шкоду жувальної гумки

Фото: Depositphotos

Для одних жувальна гумка – обов’язковий ритуал після їжі, для інших – просто  звичка.

Але досі жуйка викликає гарячі дискусії між прихильниками, противниками та фахівцями. Особливо якщо йдеться про здоров’я.

Жувальна гумка і мікропластик

Нещодавне дослідження виявило, що лише один шматочок жувальної гумки виділяє протягом двох хвилин до 3 тис. частинок мікропластику.

Щоправда через вісім хвилин гумка втрачає майже всі пластикові фрагменти.

Але якщо підбити підсумки, за рік людина здатна проковтнути у десятки разів більше мікропластику.

Дослідження на клітинах і тваринах підтверджують токсичний вплив мікропластику.

Найменші фрагменти (у 10 тис. разів тонші за волосину) можуть проникати в кровотік.

Тож сьогодні деякі виробники планують розробити альтернативні матеріали для жувальної гумки без полімерів.

– Проблема не в тому, щоб повністю відмовитися від жувальної гумки, а щоб зробити її безпечнішою, – зазначає науковець.

Втім переваги теж є.

Наприклад, на думку стоматологів, жування гумки без цукру протягом 20 хвилин після їжі зменшує ризик карієсу, сприяє виділенню слини та допомагає очистити рот від залишків їжі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-25 18:07:00