Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Підвищує ризик деменції: вчені закликають відмовитися від улюбленого продукту


Дослідження, проведене вченими Гарвардського університету, виявило, що щоденне споживання червоного м’яса, а також оброблених продуктів, як-от бекон і ковбаси, може підвищити шанси на деменцію.

Червоного м’ясо та ризик деменції

Яєшня з беконом — класичний сніданок,  який є символом американської кулінарної традиції.

Дослідники Гарвардськогой університету вирішили дізнатися, чи існує взаємозв’язок між споживанням червоного м’яса (зокрема бекону) та розвиттом деменції.

В експерименті взяли участь 134 тис. чоловіків та жінок США віком від 30 до 75 років, які відповіли на запитання анкети щодо харчування, стану здоров’я та способу життя.

Вони вказували свої щоденні звички, включаючи кількість червоного м’яса, оброблених м’ясних продуктів, а також овочів, фруктів і злаків.

Протягом дослідження науковці уважно спостегірали за станом учасників та регулярно перевіряли когнітивні функції.

Результати дослідження

Проаналізувавши дані, виявилось, що учасники, які споживали щонайменше два шматочки бекону щодня, мали на 13% більше шансів отримати деменцію порівняно з тими, хто зїдав мінімальну кількість м’яса.

До того ж, м’ясоїди частіше повідомляли про порушення когнітивних здібностей і пам’яті. Це підтверджує гіпотезу про те, що хімічні сполуки, що виділяються під час травлення червоного м’яса, можуть негативно впливати на здоров’я мозку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вчені радять споживати його помірно, однак рекомендують замінити на користь горіхів, риби та птиці.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-16 17:38:00